Pitanje petokrake nacelo slovensku koaliciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odluka premijera Janeza Janše da se na središnjoj proslavi Dana državnosti ne dopusti isticanje simbola s petokrakom zvijezdom naišla je na otvoreno negodovanje demokratske stranke umirovljenika (DESUS), jedne od stranaka njegove peterostranacke koalicijske vlade.

- Ako se takvi potezi nastave, postavit ce se pitanje ima li smisla djelovati u takvoj koaliciji, izjavio je u petak predsjednik te stranke i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.

On je nakon radnog susreta s predsjednikom oporbenih Socijalnih demokrata (SD) Igorom Lukšicem novinarima potvrdio da je pokušao djelovati na Janšu da odustane od zabrane uobicajenog isticanja zvijezde petokrake na zastavama veteranskih partizanskih udruga da bi one mogle sudjelovati na vecerašnjoj središnjoj proslavi Dana državnosti, ali u tome nije uspio.

Erjavec je rekao da bi se sve slovenske politicke stranke morale koncentrirati na životna ekonomska pitanja da bi se zaustavila rastuca kriza, a ne se baviti ideološkim temama koje unose nepotreban razdor.

Protiv zabrane isticanja petokrake na službenim proslavama Dana državnosti protestirale su vec ranije antifašisticke udruge i oporbena stranka Pozitivna Slovenija (PS), a bivši slovenski predsjednik Milan Kucan i aktualni predsjednik Danilo Türk u cetvrtak su na primanju za politicare koji su sudjelovali u dogadajima prilikom osamostaljenja prije više od 20 godina istaknuli da treba poštovati i njegovati sve korijene iz kojih je današnja Slovenija iznikla, pa tako i organizacije slovenskih partizana - veterana s njihovom uobicajenom ikonografijom, dio koje je i petokraka.

Stranka premijera Janeza Janše zabranu isticanja petokrake, za koju navodi da je simbol komunizma i bivše SFRJ od cijeg se nedemokratskog režima samostalna Slovenija distancirala, tumaci potrebom poštovanja službenih državnih obilježja demokratske države koja je nastala 1991.


Podijeli: Facebook Twiter