Pitanje granice povezano s izborima u Sloveniji

Granica kao izborni ulog (M. MIJOŠEK)
Granica kao izborni ulog (M. MIJOŠEK)

Nakon što je sinoć slovenski parlament na izvanrednoj sjednici potvrdio prijedlog podneska spora za arbitražu o granici s Hrvatskom, s dodatkom da neće priznati odluku arbitraže ne dobiju li kontakt s otvorenim morem, istarski župan Ivan Jakovčić to povezuje sa parlamentarnim izborima u susjednoj državi.

- Ne mogu se oteti dojmu da je čitava ova zavrzlama u Sloveniji, koja je sada čak završila i u parlamentu, direktno povezana s činjenicom da se u Sloveniji uskoro očekuju izbori. Definitivno je jasno da je to prvenstveno usmjereno biračima, jer ne mogu vjerovati da bi jedna ozbiljna država mogla ostati pri odluci da neće prihvatiti konačnu odluku arbitražnog suda, jer nije onakva kakvu su je zamislili. Onda nam, u suštini, ta arbitraža niti ne treba. Slovenija je trenutno u vrlo nezavidnom položaju i stoga me ne čude ovakve kontradiktorne odluke. Međutim, uvjeren sam da će, čim se bude formirala nova slovenska vlada, sve biti puno lakše, rekao je istarski župan.

Sličnog je mišljenja i umaški gradonačelnik Vili Bassanese, pod čijom je ingerencijom Savudrija, u čiji bi teritorij rado posegnuli radikalni slovenski političari, a što tamošnji parlament sinoć ipak nije prihvatio.

- Upravo zato što se radi o teritoriju s posebnostima višeetničnosti i specifičnog geostrateškog položaja, daleke 1947. nastao je Slobodni teritorij Trsta koji je svojim prestankom 1954. zauvijek riješio probleme i pitanja republičkih i državnih granica. Od tada Grad Umag ima direktan dodir s Italijom pa to tako i mora ostati i ni u jednom slučaju ne bi smjelo biti predmet razgovora. Stvar je vrlo jasna i riješena u povijesti, koja ne smije biti talac ničije dnevne politike. Na tom osjetljivom području obitavaju isto tako osjetljivi ljudi koji znaju što je ispravno i nitko sa strane se ne bi trebao miješati i nametati svoje mišljenje, pa makar se to radilo o državnim institucijama, mišljenje je gradonačelnika Umaga. (T. KOCIJANČIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter