Pistorius se neće žaliti na šestogodišnju kaznu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Južnoafrički paraolimpijac Oscar Pistorius kojemu je sud u srijedu izrekao kaznu za ubojstvo njegove djevojke Reeve Steenkamp od 6 godina zatvora neće se žaliti na presudu, rekao je njegov odvjetnik Andrew Fawcett.

"Poštujemo odluku suda i nećemo se žaliti. Oscar će odslužiti kaznu.. Mislim da je ona pravedna s obzirom na okolnosti", rekao je odvjetnik novinarima po izlasku iz suda u Pretoriji.

Po nekim stručnjacima, Pistorius bi mogao zatražiti uvjetno oslobađanje nakon što odsluži tri godine u zatvoru, te bi dakle mogao izaći na slobodu 2019.

Minimalna kazna za ubojstvo u Južnoafričkoj Republici je 15 godina, što znači da tužiteljstvo još ima mogućnost žalbe ako ocijeni da je kazna preblaga.

Pistorius je odmah nakon presude odveden u zatvor.

Proslavljeni sportaš, kojem su kao djetetu zbog uređene deformacije obje noge amputirane ispod koljena, ubio je svoju djevojku s četiri metka ispaljena kroz zatvorena vrata kupaonice 14. veljače 2013. Tijekom suđenja je tvrdio da je čuo buku usred noći i mislio je da je unutra provalnik.

On je najprije osuđen za ubojstvo iz nehaja i dobio je petogodišnju zatvorsku kaznu. Poslije godinu dana u zatvoru on je pušten u kućni pritvor.

Međutim, žalbeni sud je u prosincu prošle godine preinačio presuda za ubojstvo iz nehaja u ubojstvo, a vrhovni sud je odbacio njegovu žalbu na tu presudu.

Zemlja je uoči presude bila podijeljena. Neki su smatrali da njegovo suđenje snaži povjerenje u pravosudni sustav, drugi pak da bivši atletičar ima privilegiran status jer je bogati bijelac. 

Pistorius, koji je ušao u povijest kao prvi paraolimpijac koji se ravnopravno natjecao s atletičarima bez invaliditeta na Olimpijskim igrama 2012. godine, nekoć je bio južnoafrički zlatni dečko, junak koji je nadvladao svoj hendikep i postao međunarodna superzvijezda. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter