Pistorius oslobođen optužbe za namjerno ubojstvo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Južnoafrička sutkinja Thokozile Masipa u četvrtak je na izricanju presude oslobodila Oscara Pistoriusa krivnje za namjerno ubojstvo njegove djevojke Reeve Steenkamp, ustvrdivši da slavni južnoafrički paraolimpijac nije mogao znati da će nekoga ubiti kad je pucao u vrata toaleta u svojoj kući, prenose agencije.

"Jasno je da on subjektivno nije mogao predvidjeti kao mogućnost da će ubiti osobu iza vrata, a kamoli da će to biti ubijena (Steenkamp) za koju je mislio da se nalazi u spavaćoj sobi", rekla je Masipa u prepunoj sudnici prije nego je proglasila stanku za ručak.

Pistorius bi ipak mogao biti osuđen za ubojstvo iz nehata, ako sutkinja u nastavku izricanja presude utvrdi da je Pistorius bio "neoprezan" kad je pucao i usmrtio Steenkamp. Južnoafrička sutkinja ranije je na izricanju presude rekla da državno odvjetništvo nije dokazalo da je Pistorius kriv za ubojstvo s predumišljajem.

"Država nije dokazala izvan razumne sumnje da je optuženi kriv za ubojstvo s predumišljajem. Nema dovoljno činjenica koje bi poduprle tu tvrdnju", rekla je sutkinja Masipa. Pistorius (26), koji je optužen za ubojstvo svoje djevojke Steenkamp, 29-godišnje manekenke i pravnice, na Valentinovo 2013., tvrdi da je pucao u samoobrani misleći da je provalnik ušao u kuću, a državno odvjetništvo smatra da je pucao u svađi.

U četvrtak se izriče presuda nakon suđenja koje je trajalo pet mjeseci i završilo je s 4000 stranica transkripta. Najpoznatiji svjetski sportaš s tjelesnim hendikepom Pistorius, poznat i kao "Blade Runner", postao je prvi sportaš s amputacijom koji je nastupio na Olimpijskim igrama u Londonu i to na 400 metara plasiravši se u polufinale, a na Paraolimpijskim igrama je ukupno osvojio šest zlatnih medalja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter