Pistorius optužen za ubojstvo s predumišljajem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oscar Pistorius stavio si je svoje proteze i prešao cijelu spavaću sobu do kupaonice gdje je kroz zaključana vrata ispalio četiri metka, ubivši pritom svoju djevojku Reevu Steenkamp, izjavili su tužitelji u utorak na sudu u Pretoriji, dok je najpoznatiji svjetski atletičar s hendikepom nekontrolirano plakao slušajući iznošenje pojedinosti o ubojstvu koje je šokiralo cijeli svijet.

Model Reeva Steenkamp, Pistoriusova djevojka, preminula nakon što je pogođena s tri metka, izjavili su tužitelji.

Istovremeno, dok traje iznošenje pojedinosti ubojstva, u Port Elizabethu se održava pokop Reeve Steenkamp.

Odvjetnik obrane Barry Roux odbacio je točke optužnice tvrdeći kako su okolnosti ubojstva koje se dogodilo u ranim jutarnjim satima na Valentinovo nejasne.

"Sve što znamo je da se ona zaključala u kupaonicu i da je ustrijeljena", rekao je Roux u prepunoj sudnici.

Međutim tužitelji su iznijeli sliku koja ukazuje na ubojstvo s predumišljajem, a za takav zločin se u Južnoafričkoj Republici dobiva doživotna kazna.

"Ako se naoružam, prijeđem određenu udaljenost i ubijem nekoga, to je s predumišljajem", kazao je tužitelj. "Vrata su zaključana. U to nema sumnje. Prijeđem, sedam metara i ubijem. Motiv je 'Želim ubiti'. I to je to".

Uhićenje 26-godišnjeg Oscara Pistoriusa, olimpijskog i paraolimpijskog sprintera, šokiralo je milijune koji su ga gledali prošle godine kada se plasirao u polufinale na 400 m na olimpijskim igrama u Londonu te kako je na parolimpijskim igrama osvojio šest zlatnih medalja.

Prve informacije nakon nesretnog događaja sugerirale su da je Pistorius zabunom ubio Steenkamp, misleći da je provalnik, što je verzija koju je Pistorius ispričao svojoj sestri odmah nakon pucnjave. "Optuženik je svojoj sestri rekao da je mislio da se radi o provalniku. Zašto bi se provalnik zaključao u kupaonicu?", pita se tužitelj Gerrie Nel.

Jučer je dio medija objavio da je "Blade Runner", kako glasi Pistoriusov nadimak, možda u napadu bijesa i pod utjecajem nedozvoljenih stimulansa palicom napao nesretnu djevojku. Izvor blizak istrazi kazao je novinarima kako je ubijena djevojka osim prostrijelnih rana imala i teške ozljede glave. Zasad nije poznato čija je krv na palici za kriket.

Južnoafrički mediji navode da policija barata s nekoliko pretpostavki, da je Pistorius svoju zaručnicu napao palicom za kriket, ili da je pak uz pomoć palice pokušao provaliti vrata kupaonice gdje se njegova zaručnica zaključala. Također, moguće je da se je Reeva Steenkamp pokušala obraniti uz pomoć kriket palice.

Pistoriusov menadžer je otkazao sve njegove nastupe u Australiji, Brazilu i Velikoj Britaniji u sljedećim mjesecima.

Pistorius je postao prvi sportaš s amputacijom koji je nastupio na prošlogodišnjim Olimpijskim igrama u Londonu i to na 400 metara plasiravši se u polufinale, a na Paraolimpijskim igrama je ukupno osvojio šest zlatnih medalja. Pistorius je rođen je s urođenom manom i prije prvog rođendana amputirane su mu noge ispod koljena. U srednjoj školi bavio se ragbijem, vaterpolom i tenisom, no najveće rezultate je postigao u atletici. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter