Pistorius kriv za ubojstvo iz nehaja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Proces izricanja kazne južnoafričkom paraolimpijcu Oscaru Pistoriusu, koji je u petak proglašen krivim za ubojstvo iz nehaja svoje djevojke Reeve Steenkamp, počet će 13. listopada, objavila je sutkinja Thokozile Masipa.

Tada će i obrana i optužba moći predstaviti nove dokaze i svjedoke. Sama kazna vjerojatno će biti izrečena 16. listopada. Po odluci sutkinje, Pistorius će izricanje kazne čekati na uvjetnoj slobodi. Nešto ranije Masipa je najpoznatijeg svjetskog sportaša s hendikepom proglasila krivim za ubojstvo iz nehaja ustvrdivši da je na Valentinovo 2013. svoju djevojku Reevu Steenkamp ubio pogreškom pucajući kroz zatvorena vrata zahoda u njihovoj kući.

Sutkinja je rekla da je Pistorius postupio "nepromišljeno" kada je ispalio četiri metka iz pištolja kroz zahodska vrata, ali da je pucao "u uvjerenju da je unutra uljez".

"Optuženi je znao da je osoba iza vrata, a ipak je odlučio upotrijebiti vatreno oružje. Djelovao je prenaglo i s previše sile. Jasno je da je njegovo ponašanje bilo nerazborito", rekla je Masipa i proglasila ga krivim za ubojstvo iz nehaja. Masipa je prvog dana izricanja presude objavila da državno odvjetništvo nije uspjelo dokazati da mu je bila namjera ubiti Steenkamp i zato ga je oslobodila optužbi za ubojstvo s predumišljajem i 'obično' ubojstvo.

"Država nije dokazala izvan razumne sumnje da je optuženi kriv za ubojstvo s predumišljajem. Nema dovoljno činjenica koje bi poduprle tu tvrdnju", rekla je sutkinja Masipa u četvrtak. Po južnoafričkom zakonu, maksimalna kazna za ubojstvo iz nehaja je 15 godina zatvora. Međutim, pošto Pistorius nije prije osuđivan, postoji mogućnost da kazna bude samo uvjetna.

"Po mom mišljenju, on više neće natrag u zatvor", kazao je južnoafrički pravni stručnjak Martin Hood mjesnoj televiziji. Neki drugi mu predviđaju od pet do maksimalno deset godina zatvora.

"Nismo sumnjali u Oscarovu verziju događaja", rekao je njegov ujak Arnold Pistorius novinarima poslije presude. "Ali to neće vratiti Reevu natrag, suosjećamo s njezinom obitelji i prijateljima". Pistorius se tijekom četveromjesečnog suđenja branio tvrdnjom da je pucao u samoobrani misleći da je provalnik ušao u kuću, a državno je odvjetništvo bilo uvjereno da je riječ o ubojstvu iz namjere, nakon teške svađe.

Iz državnog odvjetništva su objavili da su razočarani što nije presuđeno ubojstvo s predumišljajem, ali neće donijeti odluku o eventualnoj žalbi dok ne čuju kaznu. Odluka sutkinje izazvala je i srdžbu izvan sudnice, posebice među onima koji se bore za ženska prava u zemlji s visokom razinom zločina prema ženama i djeci. Jedan od aspekata presude izazvao je i pravnu kontroverzu, pretvorivši obične Južnoafrikance preko noći u stručnjake iz naslonjača za frazu 'dolus eventualis', odnosno svjesnosti vjerojatnog ishoda akcije, što osobu posljedično drži odgovornom za predvidljive posljedice te akcije.

I dok je Masipa presudila da tužiteljstvo nije uspjelo dokazati da je Pistorius ubio svoju djevojku s predumišljanjem, što je bila odluka kakvu je većina pravnika očekivala, jednako je postupila kad je bilo u pitanju ubojstvo 'dolus eventualis' ili takozvano 'obično' ubojstvo. Masipa je rekla da tužiteljstvo nije dokazalo da je Pistorius predvidio da će njegova akcija imati fatalne posljedice.

Pistorius je presudu saslušao mirno, kamena lica. Poslije je s policijskom pratnjom izveden iz sudnice kroz mnoštvo medijskih reportera i gledatelja. Međunarodni paraolimpijski odbor (IPC) priopćio je da bi se Pistorius mogao vratiti natjecanju nakon što odsluži kaznu. Najpoznatiji svjetski sportaš s tjelesnim hendikepom Pistorius, poznat i kao "Blade Runner", postao je prvi sportaš s amputacijom koji je nastupio na Olimpijskim igrama u Londonu i to na 400 metara plasiravši se u polufinale, a na Paraolimpijskim igrama je ukupno osvojio šest zlatnih medalja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter