Pistacije za zdravu probavu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Strucnjaci iz American Society for Nutrition tvrde da pistacije imaju karakteristike prebiotika, odnosno sadrže neprobavljiva prehrambena vlakna, koja u crijevu predstavljaju hranu korisnim bakterijama.

Ove grickalice sadrže i fitokemikalije koje pokazuju sposobnost modifikacije sastava bakterija u crijevu. Hrana s karakteristikama prebiotika potice rast dobrih i korisnih bakterija u probavnom sustavu.

Novo istraživanje je pokazalo da osobe koje jedu svaki dan oko 2 serviranja pistacija imaju povecani udio crijevnih bakterija koje proizvode butirat, koji je vrlo važan izvor energije za epitelne stanice crijeva te igra važnu ulogu u održanju probavnog sustava zdravim.

Samo jedno serviranje pistacija (49 zrna) ima 160 kcal i 3 grama prehrambenih vlakana (12% preporucenih dnevnih vrijednosti). Pistacije su i izvrstan izvor vitamina B6, bakra i mangana, kao i fosfora te tiamina. (Magazin.net.hr)


Podijeli: Facebook Twiter