Strucnjaci iz American Society for Nutrition tvrde da pistacije imaju karakteristike prebiotika, odnosno sadrže neprobavljiva prehrambena vlakna, koja u crijevu predstavljaju hranu korisnim bakterijama.
Ove grickalice sadrže i fitokemikalije koje pokazuju sposobnost modifikacije sastava bakterija u crijevu. Hrana s karakteristikama prebiotika potice rast dobrih i korisnih bakterija u probavnom sustavu.
Novo istraživanje je pokazalo da osobe koje jedu svaki dan oko 2 serviranja pistacija imaju povecani udio crijevnih bakterija koje proizvode butirat, koji je vrlo važan izvor energije za epitelne stanice crijeva te igra važnu ulogu u održanju probavnog sustava zdravim.
Samo jedno serviranje pistacija (49 zrna) ima 160 kcal i 3 grama prehrambenih vlakana (12% preporucenih dnevnih vrijednosti). Pistacije su i izvrstan izvor vitamina B6, bakra i mangana, kao i fosfora te tiamina. (Magazin.net.hr)