Pismo radnika: Valipile uništava Puris

Puris (arhiva)
Puris (arhiva)

Radnici Purisa d.d., kako pišu, "otjeranog u stečaj" otvorenim pismom, kao slamkom nade, žele ukazati na kriminalne radnje i namjere tvrtke Valipile, koju zastupaju Boris Belko i Andrej Alilović, stečajni upravitelj Zdravko Čupković, predsjednik PPDIV-a Šime Orešković i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Oni su se, piše u otvorenom pismu purisovaca, udružili kako bi Valipiletu omogućili financijsku korist, istovremeno oštećujući Puris u stečaju, odnosno vjerovnike.

Kao dokaz šalju Ugovor o pružanju usluga klanja i obrade pilića između Purisa u stečaju i tvrtke Valipile od 16. svibnja 2013., koji Valipiletu spomenute poslove omogućuje po nižim cijenama od tržišnih.

Tako klanje u Purisu košta najviše 3,25 kuna, a u tvrtki Pureks 4,5 kuna. Prema tome, pišu purisovci, Valipile za 125 do 150 tisuća pilića mjesečno Purisu plaća 500 tisuća kuna, dok stvarni trošak iznosi 850 tisuća kuna. Time se mjesečno stvara gubitak od 350 tisuća kuna.

"Iz toga proizlazi da su Valipile i stečajni upravitelj, na godišnjoj razini nas vjerovnike-radnike oštetili za 4,2 milijuna kuna", navode "radnici Purisa, tražeći odgovornost svih koji sudjeluju u ovoj, kažu, krađi.

Radnike Purisa zabrinjava što se Valipile ponovo javio s ponudom za zakup Purisa, a iz te ponude vidljivo je da namjeravaju ugasiti brend Puris. To, navodi se, znači gašenje tvornice i preostalih radnih mjesta. Iz istog se ugovora doznaje kako je Puris za Valipile samo privremeno rješenje jer ta tvrtka namjerava graditi vlastitu klaonicu, a brend Puris žele ugasiti zbog konkurencije.

"Stečajni upravitelj već godinu dana financijski uništava Puris i radi u interesu uništavanja brenda. Cilj je prodaja nekretnina i izvlačenje novca kroz Valipile. Osiguranje plaće za šefa kontrolinga Mladena Bankovića, šogora saborskog zastupnika Silvana Hrelje,te Vesne Hek i Valdija Golju", navode radnici Purisa i pozivaju DORH i USKOK da ispitaju sve njihove navode i da u skladu sa zakonima onemoguće daljnju pljačku Purisa. (M. RIMANIĆ


Podijeli: Facebook Twiter