Pisana, izgovorena i uglazbljena rijec

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Završen je rad na drugom po redu multimedijalnom DVD-u "Panphonia Istriana" posvecenom žejanskom i vlaškom dijalektu, kojim se govori u selima Žejane i Šušnjevica.

"Panphonia Istriana" višegodišnji je projekt u produkciji Umjetnicke organizacije Transhistria ensemble, a idejno i umjetnicko vodstvo potpisuje glazbenica Tamara Obrovac. Za potrebe drugog DVD-a prikupljeno je i snimljeno dosta razlicitog audio, video i fotomaterijala, koji služi kao okosnica za multimedijalni umjetnicki prikaz razlicitih aspekata ovog arhaicnog govora, opet pod sloganom "pisana, izgovorena i uglazbljena rijec".

U studiju Radio Pule snimljene su stare tradicionalne pjesme te neke nove glazbene reinterpretacije inspirirane žejanskim i vlaškim dijalektom: žejanski prepjevi skladbi "Mjesece srebrni", (Tu ver fi) i "Cielito lindo", (Kte vote) autora Borisa Doricica, u izvedbi pjevaca folklorne skupine iz Žejana, uz pratnju Tamara Obrovac Transhistria Ensemblea. Zatim, Tamara Obrovac je uglazbila pjesmu pjesnikinje Silvane Brkaric-Krculic, na vlaškom, koja živi u NYC-u, a porijeklom je iz Šušnjevice, pod nazivom "Se me ra morta privari" (Ako me smrt prevari).

Na DVD-u se osim originalnih audiosnimaka s tradicionalnim žejanskim pjesmama nalazi i umjetnicka reinterpretacija glazbenika i etnomuzikologa Darija Marušica, inspirirana vlaškim/žejanskim govorom. Promocija DVD-a održana je ovog ljeta u Etnografskom muzeju Istre u Pazinu.

"Panphonia Istriana" je višegodišnji kulturološki multimedijalni projekt revitalizacije dijalektalne i glazbene baštine Istre, zasnovan na bogatstvu govora, dijalekata i glazbenih idioma i opce kuturološke raznolikosti Istre, tijekom kojega se jednom u dvije godine producira umjetnicki oblikovan multimedijalni DVD posvecen pojedinom istarskom dijalektu. Osnovna misao vodilja projekta je: dijalekt je jezik osjecaja, osjecaj je jezik duše, duša je jezik kulture.

Projekt je financirala Istarska županije, a dizajn, video, i vizualni identitet potpisuje Matija Debeljuh. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter