Pisac u prolazu: Petković i Ugussi

Petković, Jurkota, Ugussi i Torbica (N. O. R.)
Petković, Jurkota, Ugussi i Torbica (N. O. R.)

Predstavljanjem srpskog književnika Radoslava Petkovića i domaćeg bujskog slikara i pjesnika koji stvara na talijanskom jeziku Claudia Ugussija, jučer je, za ovu sezonu, okončan ciklus književnih tribina Pučkog otvorenog učilišta poznatiji pod nazivom "Pisac u prolazu". Dvojicu književnika predstavili su moderatorica večeri Melita Jurkota i pročelnik za kulturu Županije istarske Vladimir Torbica. 

Predstavljajući Ugussija, Torbica je istaknuo njegove dvije velike strasti: slikarstvo kojim se počinje baviti ranije, a potom i književnost. Te dvije ljubavi spaja jedna nit - neprisutnost ljudi. Jer, kako su Ugussijevi bujski pejzaži lišeni prisutnosti čovjeka i lica, tako i u knjigama piše o ljudima koji odlaze, nestaju. Opustošena i napuštena istarska sela, sa slikama kuća bez prozora, njegov su čest slikarski motiv, baš kao što o napuštanju rodne grude progovara u svojim pjesmama i pripovijetkama za koje je dobio nekoliko prvih nagrada na natječaju "Istria Nobilissima". Za njegovu književnost, napose memoarski roman "La citta divisa" (Napušteni grad) u kojem Uggussi, opisuje rodnu Pulu 1948. godine kada je grad napušta 25 tisuća Talijana, a sam se autor pita da li je svojim ostankom pravilno postupio, Torbica veli da je pisana s puno ljudske dobrote i bez gorčine.

Najnagrađivanijeg srpskog romanopisaca, pripovjedača, esejista i prevoditelja Radoslava Petkovića, autora romana "Put u Dvigrad", koji je objavljen 1975. godine i ovjenčan Nagradom "Miloš Crnjanski", a potom ponovno tiskan u Pazinu 1997. godine, predstavila je Melita Jurkota. U romanu u kojem se miješaju stvarnost i fikcija, san i java, izmiješan je i zemljopis pa Dvigrad seli u Rovinj. U svom romanu Petković govori o vremenu prije 80-ih prošlog stoljeća i velikom broju dolazaka Srba na odmor u Rovinj. Čitatelj lako može prepoznati mnoga mjesta koja obilazi povjesničar,  glavni junak romana u potrazi za kipom latinskog pjesnika. (N. O. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter