Pisac u prolazu: Ivana Šojat-Kuči i Mihaela Gašpar

Mihaela Gašpar, Melita Jurkota i Ivana Šojat-Kuči (N. O. R.)
Mihaela Gašpar, Melita Jurkota i Ivana Šojat-Kuči (N. O. R.)

Trinaesti ciklus književne manifestacije "Pisac u prolazu", čija je osnivačica i inicijatorica Melita Jurkota, djelatnica Pučkog otvorenog učilišta, otvoren je gostovanjem dviju izuzetnih i talentiranih književnica - Ivane Šojat-Kuči i Mihaele Gašpar.

Uobičajeno, s njima je, kao što je to bila i dosadašnja praksa, razgovor vodila Jurkota, dok je "neuobičajeno", ali iznimno pohvalno, prostor održavanja susreta - zamijenjen. Umjesto kavane Adriatic, domaćina brojnih književnih susreta, "Pisac u prolazu", uz poneku iznimku, održavat će se među knjigama, u prostoru  Gradske knjižnice i čitaonice "Matija Vlačić Ilirik". Večer je, nakon uvodnog predstavljanja književnica, otvorena pitanjem Ivani Šojat- Kuči o tome kako izabire žanr, na što je autorica i vlasnica brojnih nagrada odgovorila da ga ne odabire, već da je teme same "zaskoče".

- Poezija mi služi za iskazivanje najoštrijih osjećaja, dok teme zahtijevaju laganiji pristup. U novelama su sazdane moje   najkrvavije priče, nerijetko izvučene iz crnih kronika. Novela je, naime, za njih idealna jer kad bih iste prelila u roman, netko bi zasigurno čitajući ih počinio suicid, odgovorila je iznimno simpatična Ivana Šojat-Kuči, koja je, govoreći o svojim romanima  "Unterstadt" i "Ničiji sinovi", progovorila i o tabu-temi - traumama koje roditelji nerijetko, poput virusa, prenose na djecu.

S Mihaelom Gašpar, Jurkota je razgovarala o njenim romanima "Bez iznenadnih radosti, molim" i "Mitohondrijska Eva", s kojim je pobijedila na natječaju osječke Matice hrvatske. Ovoj, inače likovnoj umjetnici, kako ističe Jurkota, uspjelo je i riječima - filigranskom preciznošću dočarati ambijent, zvuke pa čak i boje onoga i čemu piše. Kako doznajemo od autorice, i ona se nerijetko, u svom pismu bavi obiteljskim "crnim ovcama", ili kako to sam kaže voli pisati o onima koji najčešće nisu na obiteljskom portretu. Na pitanje zbog čega piše u muškom licu, jednostavno je odgovorila jer joj je to bilo prihvatljivije.

- Ustvari, sve je počelo s blogom, na kojem sam mogla biti što god hoću. "Muškarac" mi je dao masku i mogućnost ponašanja da me se ništa ne tiče i dotiče, i da nizašto kasnije nisam odgovorna ni kriva. Jednostavno, pišem oslobođena, prokomentirala je Mihaela Gašpar, autorica hvaljene zbirke kratkih priča "Slatkiš, duhan, britva".  (N. O. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter