Pirotehnika nije bezopasna, pogotovo u dječjim rukama


Načelnik Sektora policije Božo Kirin i voditelj Inspektorata unutarnjih poslova Moreno Kanciani predstavili su jučer na konferenciji za novinare aktivnosti koje će policija provoditi u okviru tradicionalne akcije "Mir i dobro", nakon čega su djelatnici Protueksplozijskog odjela prezentirali posljedice nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvima.

Kirin je istaknuo da će se akcija provoditi od danas do 8. siječnja sljedeće godine, a cilj joj je osigurati povoljno stanje sigurnosti za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, s naglaskom na sprječavanje zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari i ostalih ubojitih sredstava. Uz ovu akciju u tijeku će biti i akcija "Manje oružja, manje tragedija" u kojem se pozivaju građani da u policijske postaje donesu nelegalno oružje bez posljedica.

- Prošlogodišnji blagdani protekli su na području Istre u relativno povoljnom ozračju, bez težih posljedica za život i zdravlje ljudi, rekao je u uvodu Kirin i istaknuo ipak pojedinačne slučajeve zabilježe prošle godine s oštećenjem imovine te s prekršajima koje je dobilo nekoliko pojedinaca.

Kako je naveo načelnik Kirin, od danas će policija provoditi edukaciju učenika u školama o opasnostima koje proizlaze iz uporabe pirotehničkih sredstava te inspekcijski nadzor nad prometom pirotehničkih sredstava, kao i poduzimanje pojačanih mjera sigurnosti u zonama vjerskih objekata te javnih prostora i objekata gdje se očekuju veća okupljanja ljudi.

Kanciani je, pak, upoznao javnost s novim zakonskim odredbama, kojima su zabranjena neka dosad korištena pirotehnička sredstva, poput petardi-redenika, te značajno pooštrene kazne za one koji se odredbi ne pridržavaju.

- Dosadašnje sankcije su bile od tisuću do 40 tisuća kuna, novim zakonskim odredbama kazne su od pet do 80 tisuća kuna. Pirotehnička sredstva podijeljena su u osam kategorija, stariji od 14 godina smiju kupovati i koristiti samo F1 kategoriju, a stariji od 18 godina F2 i F3 kategoriju izuzev petardi-redenika, i smiju ih upotrebljavati isključivo od 27. prosinca do 1. siječnja na otvorenim prostorima na kojima nema ljudi. Novina je, a sve zbog zaštite djece, da se kažnjavati mogu i roditelji, poručio je Kanciani.

Stoga su Kirin i Kanciani uputili apel građanima da petarde i rakete nisu dio blagdanskog ozračja te da njihovo neoprezno i nestručno rukovanje može izazvati teže posljedice.

- Pirotehnička sredstva nisu bezopasna, pogotovo kada su u dječjim rukama. Apeliramo na građane da ne bacaju pirotehnička sredstva u zatvorenim prostorima i na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi, pogotovo je ne bacaju prema drugim ljudima ili životinjama, zaključili su Kirin i Kanciani, nakon čega su Andrija Blažević i Hrvoje Primorac pokaznim vježbama pokazali svu opasnost pirotehničkih sredstva kada se njome rukuje neoprezno i nestručno, a prije svega neodgovorno. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter