Pirotehničari Vladi: Uključite se u pregovore

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pirotehničari, koji štrajkaju već osmi dan, poručili su danas poslodavcima na zagrebačkom trgu bana Jelačića kako ne odustaju od zahtjeva za novim kolektivnim ugovorom, te su pozvali Vladu da se uključi u pregovore sindikata i poslodavaca i uvede rad u razminiranje, što je njezina obaveza.

Na konferenciji za novinare u improviziranom kampu na zagrebačkom Trgu Franje Tuđmana predsjednik Novog sindikata Mario Iveković rekao je da nakon tjedan dana pregovora nema pomaka, a štrajkaši sada čekaju poslodavce da dođu u njihov kamp. No, a ako su spremni u pregovorima raspravljati samo o starom kolektivnom ugovoru, onda ne moraju ni dolaziti, dodao je.

Za pirotehničare tražimo samo minimalna prava za rad na takvom poslu, ustvrdio je Iveković i pozvao Vladu da pomogne riješiti taj spor te osigura sredstva za razminiranje. To je njezina obaveza prema međunarodnim konvencijama i Nacionalnom planu protuminskog djelovanja, po kojem bi Hrvatska trebala biti očišćena od mina do 2019.

Potporu pirotehničarima pružio je i predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel koji je istaknuo da pirotehničari nisu obični radnici već ljudi koji rade najhumaniji posao u Hrvatskoj.

S obzirom na to da je danas već osmi dan štrajka, očito je da poslodavci, udruženi u HUP-ovu Udrugu humanitarnog razminiranja, idu s taktikom iscrpljivanja sindikata i štrajkaša. No, pirotehničari neće odustati, a u priču se kao posrednik treba uključiti i Vlada, koja preko Hrvatskog centra za razminiravanje osigurava sredstva, poručio je Novosel.

Vlada je omogućila da velik broj poduzeća radi na razminiravanju i dozvolila nered u toj djelatnosti, zbog čega radnici ne mogu uzeti ono što im pripada, dodao je Novosel.

Glavni povjerenik Novog sindikata za područje razminiranja Tomislav Ledić pozvao je inspekcijske službe da provedu nadzor u tvrtkama za razminiranje jer nije istina da sve one redovito isplaćuju plaće, kao što tvrde poslodavci.

Po Ledićevim riječima, pirotehničari traže da im se novim kolektivnim ugovorom plaće povećaju između 1000 i 1100 kuna, jer im se zadnjih godina plaće i materijalna prava neprestano smanjuju, tako da su došli u situaciju da za puni radni mjesec u minskom polju mogu zaraditi najviše 7.754 kune u neto iznosu.

Poslodavci pak ističu da ne mogu ispuniti sindikalne zahtjeve jer ukupna financijska sredstva koja su u ovoj godini namijenjena razminiranju iznose 203,2 milijuna kuna, a kada bi prihvatili zahtjeve pirotehničara samo za plaće bi potrošili 214,5 milijuna kuna. Oni stoga predlažu pirotehničarima da se vrate na posao, a spremni su im produžiti važenje starog kolektivnog ugovora do kraja godine. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter