Pirotehničari brzo pronašli i uklonili sumnjiv predmet

Vježba je obavljena na brodu Prince Of Venice
Vježba je obavljena na brodu Prince Of Venice

Tijekom pregleda motornog broda «Prince of Venice» koji je došao sa svoje redovne plovne rute u ponedjeljak, nakon iskrcavanja putnika, u brodu je uočen ostavljeni sumnjivi i neidentificirani predmet. Zapovjednik broda odmah je primijenio mjere predviđene Planom sigurnosne zaštite plovila, dok su na lučkome području primijenjene one druge, predviđene Planom sigurnosne zaštite luke. Alarmirane se sve nadležne službe koje su poduzele sve mjere sukladno svojim zadaćama i ovlastima. U kratkom roku na carinski gat pristiglo je navalno vatrogasno vozilo, pripadnici temeljne i pomorske policije, pripadnici specijalnog tima za minsko eksplozivna sredstva. Uslijedila je strašna detonacija…

Pirotehničari na djelu

Srećom ovo nije bila realna situacija, već opća vježba sigurnosne zaštite «Poreč 2017». U toj su vježbi aktivno sudjelovala četrdesetak djelatnika Lučke kapetanije Pula, Operativno komunikacijskog centra Policijske uprave Istarske, pomorske policije Pula, ali i one temeljne iz Poreča, vatrogasci Javne vatrogasne postaje, djelatnici broda i Nacionalne središnjice za usklađivanje, traganje i spašavanje na moru. Scenarij vježbe bio je osmišljen u najsitnije detalje, a cijeli događaj izazvao veliku pozornost prolaznika na rivi.

Nakon uočena predmeta i izdanog upozorenja te dolaska svih službi, onu najtežu zadaću obavili su profesionalci specijalna tima za minsko eksplozivna sredstva, koji su preliminarnim pregledom utvrdili da se zaista radi o eksplozivnoj napravi. Pod teškom opremom od koje samo kaciga teži više od osam kilograma, posebnim rengenskim uređajem skeniran je nepoznat predmet. Obzirom da se radilo o elektroničkoj napravi, odlučeno je da se ona neutralizira na krmenome dijelu samoga broda posebnim topom. Uslijedila je eksplozija od koje su se mnogi trgnuli na mjestu. Nakon sanacije štete, pristupilo se i detaljnom pregledu s posebno obučenim psom, jer nije na odmet još jednom prekontrolirati svaki, pa i najmanji djelić broda nije li možda još negdje postavljeno neko eksplozivno sredstvo.

I dok se obavljala još jedna zadaća, pomorska policija osiguravala je akvatorij kako bi sve službe mogle nesmetano djelovati. Svi su svoje uspješno obavili, a nakon toga se na samome brodu prikazo i kratkometražni film kojime su mnogi upoznati kako izgledaju one prave i improvizirane eksplozivne naprave kojima se djelatnici MUP-a svakodnevno susreću. (Napisao i snimio Ivan GRGAT)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter