Pirati stigli u europske vode?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ruski teretni brod s 15 clanova posade nestao je nedugo nakon što je prošao La Manche i strahuje se da su ga oteli pirati. Brod Arctic Sea, koji prevozi pošiljku drva vrijednu više od milijun eura, posljednji se put javio 28. srpnja prije prolaska La Mancheom i otad mu se gubi svaki glas, javlja CNN.

Teretnjak je 23. srpnja isplovio iz Finske i plovio je prema Alžiru. Pretpostavlja se da se vec sljedeceg dana na njega ukrcalo desetak naoružanih muškaraca obucenih u policijske uniforme. Napadaci su zavezali cijelu posadu i pretražili cijeli brod. Ukrali su nekoliko predmeta, a medu njima i satelitski telefon. Neobicno je što posada taj napad nije prijavila, vec se za njega doznalo tek desetak dana kasnije, kad je Interpol tu vijest objavio.

Zadnje javljanje s broda se dogodilo 28. srpnja, prije La Manchea. Posada je tada javila svoje koordinate i smjer kretanja, a o piratima i otmici nisu rekli ništa. Patrolna letjelica je nakon toga brod vidjela pored portugalske obale. U Alžir su trebali doploviti prije sedam dana, ali se to nije dogodilo.
Prema priopcenju španjolskih vlasti, brod nije prošao Gibraltarom što vjerojatno znaci da je otplovio prema africkoj zapadnoj obali.

Ruska mornarica odmah je poslala svoju mornaricu u akciju traganja u kojoj im se prikljucio i Portugal. Izgubljeni brod se traži i iz zraka i ne iskljucuje se mogucnost da su brod oteli pirati, premda se dosad u europskim vodama nisu dogadali napadi pirata.


Podijeli: Facebook Twiter