Piran, Izola i Kopar zdušno "za"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je arbitražni sporazum na slovenskom referendumu potvrden tijesnom vecinom, u nekim je podrucjima potpora sporazumu bila plebiscitarna, narocito u trima obalnim gradovima Piranu, Izoli i Kopru, gdje je za arbitražu glasovalo 70 posto onih koji su izašli na referendum.

To znaci da je upravo stanovništvo uz more i iz slovenskog dijela Istre odbacilo negativnu kampanju slovenske oporbe, stvaranje napetosti, sukoba i novu blokadu Hrvatske, zagovarajuci mir, suživot i dobrosusjedske odnose.

Arbitražni sporazum znacajnu je vecinu dobio i u najvecem slovenskom gradu Ljubljani, kao i u Postojni, dok su najveci protivnici arbitraže bili stanovnici s podrucja Kranja, Celja i Ptuja.

Dok razocarani Janez Janša prijeti da ce u parlamentu blokirati ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora, iz Europske komisije mu porucuju da bilateralna pitanja ne smiju utjecati na pristupni proces, no to komisijino pravilo nije sprijecilo ni donedavnu slovensku blokadu Hrvatske.

Stvari bi se za Hrvatsku mogle dodatno zakomplicirati ako Hrvatska ne završi pregovore na vrijeme i ako ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora stigne u slovenski parlament nakon eventualne Janšine pobjede na sljedecim parlamentarnim izborima 2012. godine.

Hrvatska i Slovenija sada se trebaju usredotociti na pripremu pravne argumentacije za arbitražu i okupljanje pravnog tima, kao i imenovanje svog predstavnika u arbitražni sud.


Podijeli: Facebook Twiter