Piplovic optužena za 770.000 kn

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opcinsko državno odvjetništvo u Bujama u utorak je podignulo optužnicu protiv bujske odvjetnice Asje Piplovic (55), ali za utaju poreza od ukupno 770.503,95 kuna. Naime, rijec je o iznosu koji je pet puta manji od 3,5 milijuna kuna, za što ju je teretila bujska policija nakon kriminalistickog istraživanja, a što je pak u ponedjeljak PU istarska obznanila na redovitoj konferenciji za novinare.

Podsjetimo, Valter Opašic iz PU istarske izvijestio je novinare da je protiv 55-godišnje odvjetnice iz Buja Opcinsko državno odvjetništvo u Bujama podnijelo optužni prijedlog. No, Opašic nije specificirao iznos za koji se u tom optužnom prijedlogu Piplovic tereti, iako je po kriminalistickom istraživanju bujske policije osumnjicena za utaju 3,5 milijuna kuna.

Naime, prema njegovim rijecima bujska je policija provela kriminalisticko istraživanje na zahtjev Opcinskog državnog odvjetništva iz Buja, a sve po prijavi Porezne uprave u Pazinu, i utvrdila da je Piplovic kao vlasnica odvjetnickog ureda iz Buja od 2003. do 2007. godine pružala i naplacivala odvjetnicke usluge koje nije evidentirala u poslovnim knjigama, a nije obracunavala ni PDV. Time je, rekao je Opašic, oštetila proracuna za više od 3,5 milijuna kuna.

No, vec u utorak Opcinsko je državno odvjetništvo u Bujama podiglo optužnicu u kojoj tereti Piplovic da je za 2005., 2006. i 2007. godinu, "s ciljem da umanji iznos obveze placanja poreza na dodanu vrijednost, Poreznoj upravi podnijela prijave poreza na dodanu vrijednost, u kojima je neistinito iskazala iznos oporezivih isporuka i poreznu obvezu poreza na dodanu vrijednost".

Tereti ju se da nije prikazala dio prometa za odvjetnicke usluge i da je umanjila poreznu osnovicu izbjegavši time placanje manje obracunatog poreza na dodanu vrijednost u iznosu od 443.877,26 kuna te da u podnesenoj prijavi poreza na dobit za 2006. godinu neistinito iskazala poreznu osnovicu i poreznu obvezu poreza na dobit, izbjegavši time placanje poreza na dobit u iznosu od 326.626,69 kuna.

Ukupno se Piplovic na koncu tereti za izbjegavanje placanja poreza u iznosu 770.503,95 kuna, što, prema navodima iz policije, ne mora znaciti da je rijec o konacnom iznosu.


Podijeli: Facebook Twiter