Pioniri Obrovceve škole u MMC-u Luka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U galeriji Aneks Multimedijalnog centra Luka predstavljaju se Marina Banic, Davor Krelja, Robert Pauletta i Bojan Šumonja.

Rijec je o izložbi naslovljenoj "After party" cetvero autora koji su generacijski prvi proizašli iz tadašnjeg novoosnovanog Umjetnickog odjela pri pulskom Centru za odgoj i usmjereno obrazovanje "Branko Semelic", a koji je 90-ih godina prošlog stoljeca prerastao u sadašnju Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna.

Upravo s tim autorima, kao i s tada utemeljenom srednjoškolskom tradicijom, pocinje intenzivnije umjetnicko i likovno artikuliranje na Poluotoku.



Marina Banic, Davor Krelja i Robert Pauletta diplomirali su na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, dok je Bojan Šumonja diplomu stekao na venecijanskoj akademiji.

Godine nakon povratka s fakulteta obilježene su intenzivnom djelatnošcu koja rezultira osnivanjem HDLU-a Pule (danas HDLU Istre), mnogobrojnim likovnim izložbama i akcijama koje senzibiliziraju društvenu sredinu i koje rezultiraju otvaranjem novih galerijskih prostora te povecanim interesom mladih generacija za podrucja kulture i umjetnosti.

Ovi autori od samih su pocetaka svoje likovne djelatnosti zapaženi pa je njihov umjetnicki rad bio motivirajuci za mnoge umjetnike sljedecih generacija. Presudnu ulogu u njihovu obrazovanju i motiviranju (i to ne samo njihovom) imao je karizmaticni profesor Ivan Obrovac, vrsni pedagog i intelektualac te je ova izložba svojevrsni hommage toj, u umjetnickoj Istri, u mnogim smislovima kultnoj i zasigurno kljucnoj osobi za stvaralaštvo ovih autora kao i za mnoge druge, vele organizatori.



Bojan Šumonja roden je u Puli 1960. godine. Završio je srednju umjetnicku školu u Puli te likovnu akademiju u Veneciji. Od 1987. godine je clan HDLU-a i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Izlagao je na više od 200 skupnih i 80-ak samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Živi i radi u Puli.

Robert Pauletta roden je 1961. u Premanturi. Godine 1979. završava tadašnji COUO "Branko Semelic", odjel unutarnjeg uredenja i dekoracije (kasnije Škola primijenjene umjetnosti i dizajna), pod voditeljstvom Ivana Obrovca. Diplomirao je 1985. na zagrebackoj ALU u prvoj generaciji prof. Kulmera. Aktivno izlaže od sredine 80-ih, na mnogobrojnim samostalnim i skupnim izložbama. Clan je HDLU-a Istre i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Živi i radi u Puli.

Marina Banic-Zrinšcak rodena je u Puli 1960. godine. Diplomirala je grafiku na ALU Zagreb, u klasi prof. Ante Kuduza. Clanica je HDLU-a Istre i HDLU-a Rijeke. Radi kao docent na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveucilišta u Rijeci. Živi i radi na Ucki.

Davor Krelja roden je 1960. Diplomirao je slikarstvo na ALU Zagreb u klasi prof. Kulmera. Izlagao je na 15 samostalnih izložbi i mnogim skupnim izložbama, a djeluje u Zagrebu.

Realizacija izložbe omogucena je uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH, a može se razgledati do 3. listopada.


Podijeli: Facebook Twiter