Pinokio na znakovnom jeziku

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

Pred punom dvoranom narančastih stolica Dječjeg kreativnog centra (bivši Pionirski dom), u povodu obilježavanja Tjedna gluhih i Dječjeg tjedna u suradnji s Udrugom UDMOSI, Gradom Pula, Društvom Naša djeca Pula, Teatrom Naranča i Gradskom knjižnicom i čitaonicom Pula u subotu je upriličeno gostovanje predstave "Pinokio" na znakovnom jeziku uz naratora.

Predstavu su izveli članovi Udruge Kazalište, vizualne umjetnosti i kultura gluhih Dlan iz Zagreba.

U četrdesetak minuta trajanja predstave, glumci su vrlo sugestivno prikazali ovu poznatu priču, s naglašenom didaktičkom po(r)ukom, koja je djeci bila razumljiva i zorna.

Bio je to jedan moderan Pinokio, namijenjen djeci najnovije generacije, jer je Pinokio imao mobitel, tablet i drugo, ali osnovne vrijednosti ostale su neizmijenjene. U publici su bila kako djeca i odrasli oštećena sluha, kao i zdrava djeca sa svojim roditeljima, a svi su podjednako zainteresirano pratili ovaj način glumačkog izražavanja, naučivši i kako se plješće na takvim predstavama, odnosno kako se maše glumcima na kraju.

I u novom, suvremenom svijetu živi Pinokio u svojim lažima, ovisnostima, bježanju od odgovornosti, no sretan završetak ne izostaje.

Cilj obilježavanja Tjedna gluhih je podizanje svijesti o osobama oštećena sluha, promicanje njihovih prava, senzibilizacija javnosti o jeziku i kulturi gluhih, te pružanje mogućnosti za što bolju i kvalitetniju integraciju djece i mladih oštećena sluha u širu društvenu zajednicu bez obzira na komunikacijske razlike.

Režiju potpisuje Lino Ujčić, glazbu Dražen Maleković, a uz Ujčića, glumili su i Iva Vrbos, Mingsheng Pi i Angel Naumovski. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter