Pino u dobrom društvu zakartao "ki fa meno"

Performance "Ki fa meno"
Performance "Ki fa meno"

Pulski umjetnik Josip Pino Ivančić, preksinoć se u društvu prijatelja i suradnika, rovinjskoj publici obratio performansom "?ki fa meno?", prvim od dva projekta - slijedeći je na redu u utorak 9. prosinca, pod nazivom "MATERIJALNO.,ST". U performansu "?ki fa meno?" umjetnik koristi stol i četiri stolice, te u društvu Ivane Nataše Turković, prelistava časopise, komentirajući pri tom njegove šarane fotografije i oglase "miješajući" ih sa svakodnevnim razgovorom - tipa što se kuha, kako je mati i slično.

Slijedi kartanje, kojemu se za stolom i na dvije, domaločas, prazne stolice pridružuju i pozvani gosti/gledatelji Pinovog performansa - Puljanin, Ivan Neruda Bartolomej i kako prepoznasmo Aleksandar Garbin, kipar iz Rovinja. I dok oni kartaju, razgovaraju i pijuckaju, dakle rade sve ono što se u dobrom kartaškom društvu/ambijentu i čini, publika, nakon par odigranih partija sluša Chi fa meno, autora Borisa Vinceka, kojeg čita još jedna od sudionica performansa.

Dakle, isti su Dopis "napisali" predstavnici gradske ( a možda i županijske) vlasti koji ne žele biti dovedeni u vezu s dopisom. Pod naslovom Nemojte!, performeri se obraćaju Istranima pitajući sugrađane i ostale stanovnike Istre: "Zašto biste? Što vas na to tjera? Koja je korist toga? Kome je stalo? Može li se nešto promijeniti? Možemo li se mi promijeniti? Možete li nas promijeniti??, u stvarnosti i, aludirajući kako se ništa i na kraju, ovim ili onim izborima, neće promijeniti u našim životima. Stoga se i Dopis okončava porukom: Zato NEMOJTE! Jednostavno NEMOJTE! Nema potrebe. Idite u šetnju. S druge strane Josip Pino Ivančić, i njegovi prijatelji te gosti za kartaškim stolom koji se zabavljaju kartanjem to sve unaprijed znaju/osjećaju/doživljavaju. Zato i igraju "?ki fa meno?". (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter