Pino Ivančić s dva filma na dva ugledna festivala

Kadar iz filma "Bez-dom-ni" Pina Ivančića
Kadar iz filma "Bez-dom-ni" Pina Ivančića

Pulski umjetnik Pino Ivančić ovog će se tjedna s dva svoja filma predstaviti na dva filmska festivala. Od ukupno pristiglih 119 radova, njegov 57-minutni dokumentarni film "Bez-dom-ni" uvršten je s još 24 filma u službenu konkurenciju 46. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva koji će se održati ovog vikenda, od 7. do 9. studenog u Vukovaru.

S druge strane, preksutra će se, u četvrtak 6. studenog, u konkurenciji međunarodnog PSSST! Festivala nijemog filma u Zagrebu prikazati trominutni nijemi film Pina Ivančića pod nazivom "PSS sss sss t". Njegov se film takmiči s radovima autora iz Francuske, Belgije, Njemačke, SAD-a, Njemačke, Rusije, Španjolske, Brazila, Švicarske. "PSSST" je jedinstven filmski festival u organizaciji Centra za kulturu Trešnjevka koji umjetnost nijemoga filma predstavlja na nov, uzbudljiv i zabavan način, a uz natjecateljski dio programa Festival obogaćuju projekcije biranih filmskih klasika iz zlatnog doba nijemog filma, pa će se tako ovog vikenda prikazati, među ostalim, i "Erotikon" švedskog autora Mauritza Stillera iz 1920. te američki "The Wind" Victora Sjestroma iz 1928. godine.

Već i činjenica da je ocjenjivački sud 46. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva (članovi su redatelji Igor Bezinović i Zdravko Mustać, vizualna umjetnica i animatorica Ana Hušman, direktorica fotografije Dinka Radonić i producent Ivan Kelava) uvrstio film "Bez-dom-ni" u natjecateljski program, svojevrsni je uspjeh Pina Ivančića, budući da se na ovoj tradicionalnoj manifestaciji neprofesijskog filmskog stvaralaštva u Hrvatskoj natječu ponajviše autori sa zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti. Ivančić u filmu "Bez-dom-ni" priča priču o ljudima koji su potpuno izvan sistema, o indiferentnosti sistema, o upitnoj suosjećajnosti društva prema "gubitnicima" i problemu brojnih neiskorištenih stambenih prostora kao potencijalnom rješenju za beskućnike.

Pino Ivančić nije jedini autor iz Istre u konkurenciji ovogodišnje 46. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva. U Vukovaru će se prikazati i 11-minutni dokumentarni film rovinjsko-pulskog filmaša i arhitekte Vjekoslava Gašparovića pod nazivom "S vama kroz život". Priča je to o odgovornosti prema društvu i zajednici te o nepravdama o kojima svjedoče obični ljudi, u ovom slučaju, za vrijeme "krvave" svinjokolje. Inače, Gašparović je filmom "Čistina", o autorskom viđenju "praznog" Muzila, na 43. Reviji koja se 2011. održala u Puli, osvojio drugu nagradu, a nešto kasnije i posebnu pohvalu na 10. Tabor Film Festivalu, međunarodnom festivalu kratkometražnog filma u Desiniću. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter