Pino Ivančić nosio križ središtem Beograda

Pino Ivančić tijekom performansa "Ostaci ostataka"
Pino Ivančić tijekom performansa "Ostaci ostataka"

Pulski umjetnik Pino Ivančić sudjelovao je prije desetak dana u Beogradu na Međunarodnom festivalu "Ekstravagantna tijela: Zločin i kazna", izvevši na putu od Biblioteke grada Beograda do Trga Republike performans "Ostaci ostataka".

Noseći križ kao vjekovni simbol patnje, u dresu Srbije, autor je performansom, na drugoj razini, kritici podvrgnuo trgovinu predmetima poštovanja, bogaćenje na račun lakovjernosti i kriminalne tajkunizacije.

Uz naknadnu izložbu u zagrebačkom Pogonu Jedinstvo i konferenciju u Skoplju, festival "Ekstravagantna tijela: Zločin i kazna" kroz umjetničke produkcije, žive događaje, performanse, predstave, razgovore i radionice kritički preispituje društvene odnose koji oblikuju kategoriju kriminala i odvajaju kriminalno ponašanje od ne-kriminalnog.

Ivančićevo umjetničko djelovanje nagrađeno je pretprošlog vikenda na 48. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva u Varaždinu, gdje je njegov sedmominutni film/instalacija "Mali čovik… ja ali o'čarano kruženje" stručni žiri nagradio specijalnom diplomom, kao i filmove "Knjiga vjetrova" samostalne autorice Ree Gajić, "Samo tvrdo" Dražena Puklavca te "Ispred zastava" Sanje Bistričić iz udruge Restart.

Nešto ranije, 11. studenog, dvominutni film Pina Ivančića "Slovenski hulja hop" prikazan je u natjecateljskom programu zagrebačkog međunarodnog festivala nijemog filma "Pssst!". Za ovog pulskog autora amaterski film znači prostor slobode i nevezanosti za financijske uvjete, bez pritisaka mašinerije, nerobovanje konvencijama i zadanostima. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter