Pino Daniele preminuo od srčanog udara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poznati talijanski kantautor Pino Daniele preminuo je u nedjelju u 59. godini od srčanog udara. Uzalud je bila, u nakani da mu se spasi život, suluda vožnja automobilom od Grosseta u Toskani do Rima. Liječnici su svega nekoliko minuta nakon prijema mogli samo konstatirati smrt. Nakon objave smrti izbile su velike polemike zašto se nije potražila liječnička pomoć u najbližoj bolnici a ne, zbog pogrešne procjene zdravstvenog stanja od strane obitelji, u dva sata udaljenom Rimu.

Svega tri dana ranije Pino Daniele pjevao je za doček Nove godine u mjestu Courmayeur, koji je direktno prenosila talijanska javna televizija. Osjećao se dobro, šalio se i nitko nije mogao ni pomisliti da će svega nekoliko dana kasnije stići kratka agencijska vijest koja će šokirati Talijane. Vijest o smrti Pina Danielea je prvi preko Facebooka dao njegov bliski prijatelj, poznati talijanski pjevač Eros Ramazzoti, a potvrdile su je Pinova supruga Amanda i kćer Sara.

 Slijedile su poruke nevjerice i potpore obitelji na društvenim mrežama od strane svih Pinovih kolega, kao i brojnih osoba iz talijanskog javnog života. Oglasio se čak i bivši argentinski nogometaš Diego Armando Maradona koji je svojedobno igrao u nogometnom klubu "Napoli". Pino Daniele je imao jako specifičan glas i bio je popularan i cijenjen ne samo u svom rodnom gradu Napulju i jugu Italije, nego u cijeloj zemlji, unatoč dijalektu koji nije bio baš svima u Italiji jako dobro razumljiv.

Pino Daniele je bio značajan po tome što je u zatvorenu napuljsku glazbu unio rock, jazz i blues. Zbog toga su ga zvali "napola crnac". Prvi album "Terra mia" objavio je 1977. godine. Od  tada je slijedio uspjeh za uspjehom. Daniele je mnogo značio u talijanskoj glazbi, ali i javnom životu. Sućut obitelji uputio je predsjednik Italije Giorgio Napolitano, talijanski premijer Matteo Renzi je izjavio da je Danieleova smrt strašan gubitak za Napulj i za Italiju, a gradonačelnik Napulja Luigi De Magistris odredio je da dan pogreba Pina Danielea bude dan žalosti u Napulju.

Obožavatelje je pak jako razljutila vijest da će Pino Daniele prema svojoj želji biti pokopan u selu Talamone pokraj Orbetella u toskanskoj provinciji Grosseto, gdje je živio već duže vrijeme, a ne u rodnom Napulju.  (V. PERŠIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter