Pinguentini trijumfirali u Buzetu

Muška klapa Pinguentum (Dejan HREN)
Muška klapa Pinguentum (Dejan HREN)

Pinguentini su u subotu navečer trijumfirali u Buzetu; istarski ambasadori klapske pjesme osvojili su prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog povjerenstva na 19. izdanju Festivala klapa Istre i Kvarnera "Pivajući sva smo blaga stekli".

Pregršt nagrada

Večer muških klapa na tradicionalnom proljetnom druženju klapskih sastava sjevernog Jadrana doslovno je protekla u znaku muške klape Pinguentum iz Buzeta koja je osim prvog mjesta osvojila još dvije nagrade. Žiri joj je dodijelio i Brkicu - nagradu koju dobiva klapa za najkvalitetniju izvedbu napjeva s elementima istarsko-primorskog glazbenog izričaja, dok su joj posjetitelji svojim glasovima dodijelili Buzećanku - nagradu publike. Drugo mjesto žiri je dodijelio muškoj klapi Vinčace iz Novog Vinodolskog, a treće muškoj klapi Bukaleta iz Pazina.

Na večeri ženskih klapa, održanoj u petak u Narodnom domu, podsjetimo, slavile su pulske Teranke. Na drugo mjesto plasirala se klapa Kastav, a na treće Bona Forma iz Krka. Brkicu je osvojila Kamelija iz Opatije, a Buzećanku - nagradu publike klapa Sozal iz Raba. Sve nagrađene klape osvojile su umjetničku keramiku autorice Maje Štrk Snoj. U revijalnom dijelu programa prve večeri nastupio je buzetski duo Stand by Martina i Nenad Dorčić, a druge večeri ženski kvartet Gallina iz Ljubljane.

Dvije večeri, sedamnaest klapa, više od sto i pedeset pjevača, deset festivalskih nagrada, dvije gostujuće grupe, najkraći je rezime ovogodišnjeg izdanja KIK Festa jedinog natjecateljskog klapskog festivala u dvije susjedne županije kojeg su vodili Mirjana Pavletić i Vlado Pernić. Iako je posjetitelja već tradicionalno bilo više na večeri muških klapa, na obje večeri podjednako su guštali u klapskim nastupima. Ove godine treba posebno pohvaliti nastupe ženskih klapa, moguće je to dijelom i rezultat prakse KIK Festa da po završetku natjecateljskog dijela programa članovi žirija održe kratki okrugli stol s voditeljima klapa i ukažu im na nedostatke nastupa da bi ih dogodine poboljšali.

Kvaliteta izvedbi

Kvalitetom izvedbe na večeri ženskih klapa koja je bila puno bolja nego prošle godine svoje su zadovoljstvo izrazili svi članovi žirija: Ante Rados iz Zadra i Joško Ćaleta iz Zagreba te predsjednik Jure Šaban Stanić iz Omiša.

- Izuzmu li se nastupi dvije najvažnije klape Vinčace i Pinguentum koje godinama redovito odskaču, muška večer bila nam je malo ispod razine, izjavio je Jure Šaban Stanić.

Organizaciju KIK Festa, koji hita svome jubileju, potpisuje Pučko otvoreno učilište "Augustin Vivoda", suorganizaciju Hrvatsko društvo skladatelja - HDS ZAMP, a pokroviteljstvo Grad Buzet i istarski župan Valter Flego, a među medijskim pokroviteljima je i Glas Istre. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO, snimio Dejan HREN)


Podijeli: Facebook Twiter