Pinguentini slavili u Buzetu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pobjedu na omiškom superfinalu, svoje najvece dostignuce, Muška klapa Pinguentum proslavila je u srtijedu slavljenickim koncertom na starogradskom Trgu Vela šterna, u srcu drevnog Pinguentuma. Zahvalila je time svojim Buzecanima na podršci koju joj nesebicno pružaju i zapjevala im uvodno klapske napjeve "Dojdi u krilo moje" i "Prid didovom slikom", upravo one kojima je ocarala i srca žirija i publike na Trgu Sv. Mihovila u Omišu, ali i mnogobrojnih televizijskih gledatelja izravnog prijenosa superfinalne veceri.

Na finalnoj veceri ovogodišnjeg 45. Festivala dalmatinskih klapa Muška klapa Pinguentum izborila se za trecu nagradu strucnog žirija - Broncani štit s povijesnim grbom Grada Omiša, a potom se na superfinalnoj veceri na kojoj su prvi puta u povijesti festivala pjevacke snage odmjerile nagradene muške, ženske i mješovite klape izborila za laskavu titulu najboljeg od najboljih - prvu nagradu superfinala "Omišku zlatnu stinu".

Zlato su osvojili: prvi tenor Aleksandar Pavletic, drugi tenori Dragan Markežic i Mikele Presel, bariton Igor Jermaniš, basi Nenad Medica i Sandro Drašcic te bariton i voditelj najbolje hrvatske klape Sanjin Radovic.

Vodeci kroz slavljenicki koncert, Ana Pernic, tajnica "Sokola", Glazbenog društva u cijem sastav Pinguentini djeluju, podsjetila je da je na petom festivalu dalmatinskih klapa u Omišu, 1971. godine, prvi puta nastupila klapa iz Istre i to klapa Finera iz Medulina koja je u finalu otpjevala narodnu "Dojdi u krilo moje". Ravnih 40 godina kasnije s istom je pjesmom klapa Pinguentum postala prva istarska klapa pobjednica omiškog festivala.

Pinguentinima je na pobjedi cestitala direktorica Festivala Istre i Kvarnera Mirjana Pavletic, te porucila da je to što su se vinuli u sam vrh klapske pjesme doista izuzetan uspjeh. Gradonacelnik Valter Flego dodijelio im je posebno gradsko priznanje za postignute izuzetne rezultate i promociju Buzeta. Clanove zlatne klapske obitelji, dobitnike prve "Omiške zlatne stine", toplim pljeskom podrške nagradila je brojna domaca publika koja ih vjerno prati od njihovih prvih pocetnickih koraka. (G. CALIC ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter