Pinezić: Privatni smještaj ne treba energetski certifikat

Pojedine tvrtke već šalju ponude iznajmljivačima za izradu energetskog certifikata apartmana (S. RUBINIĆ)
Pojedine tvrtke već šalju ponude iznajmljivačima za izradu energetskog certifikata apartmana (S. RUBINIĆ)

Prema novim zakonskim propisima, od početka iduće godine vlasnici stanova za iznajmljivanje morat će izrađivati za svoje prostore energetski certifikat. Tako predviđa Zakon o gradnji, zbog čega mnogi privatni iznajmljivači strahuju da neće moći iznajmljivati svoje apartmane ako ne naprave ovaj certifikat. Naime, zakon kaže da vlasnik zgrade za koju se izdaje energetski certifikat, odnosno njezina posebnog dijela, dužan prije prodaje, iznajmljivanja, davanja u zakup ili davanja na leasing zgrade ili njezinoga posebnog dijela pribaviti energetski certifikat te kupcu, najmoprimcu, zakupcu, odnosno primatelju leasinga predati energetski certifikat ili njegovu fotokopiju.

Ako prođe, prođe

Naime, prema zakonskim odredbama svrha posjedovanja energetskog certifikata je upoznati novog korisnika ili vlasnika objekta s energetskim razredom temeljem kojega se procjenjuje trošak grijanja, odnosno hlađenja objekta. Te troškove preuzima i podmiruje novi korisnik ili vlasnik objekta. Upravo zbog toga, kako nas informiraju iz Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK, u posljednje se vrijeme intenziviraju upiti vezani za navodnu obavezu posjedovanja energetskog certifikata za smještaj u domaćinstvu.

Predsjednik te zajednice Nedo Pinezić tvrdi da nema zakonske osnove da bi vlasnici objekata u kojima pružaju usluge smještaja bili u obavezi posjedovati energetski certifikat za takve objekte, niti da bi trebali predočiti, odnosno uručiti kopiju gostima.

- U posljednje vrijeme imamo sve više upita o obavezi posjedovanja energetskog certifikata za objekte u kojima se pružaju usluge smještaja u domaćinstvu. Navodno se čak i javno objavljuju informacije kako se nakon 1. siječnja 2016. neće moći pružati usluge smještaja u domaćinstvu bez posjedovanja ovog certifikata. Pojedine tvrtke, ovlaštene za izradu energetskih certifikata, koje šalju takve informacije sustavu turističkih zajednica i medijima, pozivaju se na članak 24. Zakona o gradnji. U navedenom članku, međutim, nema osnove za nametanje obaveze posjedovanja energetskog certifikata za privatne stanove, kuće, domaćinstva u kojima se pružaju usluga smještaja turistima, kaže Pinezić.

Navodi da ovaj smještaj nema status poslovnog objekta te da se radi o objektima stanovanja u vlasništvu građana.

- Također, usluga smještaja u domaćinstvu nije ista kategorija kao najam ili iznajmljivanje stambenog prostora što u naravi predstavlja stanodavstvo, odnosno najmodavstvo. Najmoprimatelji uživaju korištenje takvih stanova u svojoj režiji, sami plaćaju troškove energije, odvoza smeća, potroška vode, kanalizaciju, troškove telekomunikacija i ostale komunalne troškove. U ovome slučaju iznajmljivanje stanova bit će od 1. siječnja 2016. opterećeno obavezom posjedovanja energetskog certifikata i predočenju istoga najmoprimcu, veli on.

Bitna razlika

Dodaje kako će temeljem vrijednosti iskazanih ovim certifikatom, zakupci stanova najmoprimci imati uvid u razred potrošnje energije za grijanje ili hlađenje stana. Budući da korisnici usluge smještaja u domaćinstvu ne plaćaju energiju, vodu, odvoz smeća, čak ni troškove telekomunikacijske infrastrukture, Internet, niti ostale komunalne troškove, Pinezić smatra da stoga nije potreban certifikat. 

- Gosti plaćaju uslugu smještaja koja uključuje sve navedene troškove, kao i troškove čišćenja, održavanja i drugih usluga prema ponudi. Bitna je razlika između iznajmljivanja stanova i pružanja usluga smještaja u domaćinstvu i u poreznom tretmanu kao i u uvjetima za ugovaranje najma,  odnosno korištenja usluga, zaključuje Pinezić. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter