Pinezić: Birokracija je učinila sve u korist svojih privatnih džepova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedna od prvih poruka novog ministra turizma Antona Klimana privatnim iznajmljivačima, dakle vlasnicima apartmana, seljačkih domaćinstava, vila i kuća za odmor, bila je da će se razmotriti mogućnost ukidanja obveze izrade energetskog certifikata, čija je obveza izrade stupila na snagu početkom godine. Upravo na tu temu jučer su se sastala dva ministra - ministar turizma Kliman te ministar gradnje i prostornog uređenja Lovro Kuščević sa suradnicima, nakon što su proteklog tjedna održali neformalne sastanke na tu temu.

Neće se ugroziti privatni iznajmljivači

Kako priopćuju iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, ministri su se složili da je briga o zaštiti okoliša, koja se između ostaloga iskazuje odgovornom potrošnjom energije, jedan od koraka prema unapređenju standarda u hrvatskom turizmu i hrvatskom graditeljstvu uopće, te da su ta pitanja od zajedničkog interesa. Na sastanku je istaknuto da će ministarstva zajednički poticati privatne iznajmljivače da se što kvalitetnije pripreme za povlačenje sredstava iz fondova Europske unije namijenjenih povećanju energetske učinkovitosti u zgradarstvu, a pribavljanje energetskog certifikata prvi je korak u tom pravcu.

- Stručne službe jednog i drugog Ministarstva u najkraćem će roku iznaći rješenje kojim se neće dovoditi u pitanje poštivanja Direktive o energetskoj učinkovitosti zgrada, a da se u isto vrijeme ne ugroze interesi privatnih iznajmljivača, kazao je kratko Kliman. 

To bi značilo da su privatni iznajmljivači, odnosno pružatelji usluga u domaćinstvu i dalje na "standbyu" i ne znaju što im je činiti - prilagoditi se aktualnom pravilniku koji predviđa izradu certifikata od početka godine, ili jednostavno čekati rasplet situacije. Njihov predstavnik u Hrvatskoj gospodarskoj komori Nedo Pinezić, inače predsjednik sekcije obiteljskog turizma pri tom udruženju, i dalje poziva iznajmljivače da ne izrađuju certifikate, jer da se radi o krivom tumačenju zakona.

- Što se tiče obveze izrade energetskog certifikata prema članku 24. Zakona o gradnju upozoravamo na neutemeljenost odredbe da je to obveza za pružatelje usluga u domaćinstvu. Novi ministar turizma ne može drugačije protumačiti odredbu, nego kako to stoji u zakonu i tako je ju je i protumačio, a to da usluga u domaćinstvu nije jednaka iznajmljivanju stanova i kuća, ili prometu nekretninama. Ali, ključ rješenja leži u Ministarstvu gradnje koje je donijelo taj sporni zakon.

On je zapravo u cijelosti sporan u odnosu na potrebu energetskog certificiranja, što se vidi kada se iščitava europska direktiva i nelegalan pravilnik kojim se vrši pritisak prema pružateljima smještaja u domaćinstvu. Prije izbora, tadašnja oporba se već javno očitovala o tom problemu na način koji jedino moguće, a to je da se poštuju zakonske norme i da takva obveza ničim nije utemeljena ni moguća, veli Pinezić.

Dodaje da bez obzira na to, birokracija u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja koja je, kako kaže, "zakuhala" ovu priču, i dalje pruža veliki otpor ukidanju spornog članka navedenog pravilnika. (Barbara BAN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter