Pineta, Hidrobaza i Monumenti moraju služiti razvoju grada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ove nedjelje u 11 sati u galeriji Makina gradani ce moci besplatno preuzeti cetvrti broj Otvorenog Muzila, glasila Gradanske inicijative za Muzil Volim Pulu. Uz to, imat ce priliku cuti stavove o skorašnjem izglasavanju prijedloga ugovora o provedbi razvojnog programa Brijuni Rivijere na lokacijama Pineta, Hidrobaza i otok Sv. Katarina-Monumenti, najavio je na konferenciji za novinare održanoj u Makini clan spomenute inicijative Zoran Angeleski.
   
- U tajnosti se zbiva vrlo važan politicki dogadaj koji se tice svih gradana buduci da se radi o javnom dobru koje bi trebalo poslužiti razvoju grada za buduce generacije. Županijska skupština ce u ponedjeljak u Pazinu usvajati ugovor s problematicnim i štetnim clancima cija je najveca mana to što u njemu nema odredbe po kojoj ce i lokalna zajednica participirati i profitirati od projekta.

U ugovoru se, osim eksploatacije, za nju ne osigurava nikakva šira dobrobit s društvenog, ekonomskog i okolišnog aspekta, kazali su Angeleski i predsjednica Zelene Istre Dušica Radojcic, koja je uz to istaknula da je za "Brijuni Rivijeru" karakteristicno to da je projekt dugo planiran, no da se i dan-danas ne znaju njegovi ucinci, vec se podaci, najcešce oni o broju novih radnih mjesta, izmišljaju.

Iz Zelene Istre su od direktora tvrtke Ratomira Ivicica tražili studiju izvodljivosti projekta, a odgovor je glasio da "nisu u mogucnosti dostaviti podatke koji bi odgovarali sadašnjim relevantnim polaznim tockama za izracun društvene korisnosti".

- Ako netko oduzme tako veliku površinu u jednom naletu, lokalna zajednica biva zakinuta za mogucnost razvoja. Što se tice zakupnine, nejasno je tko ce nju ubirati - država kao vecinski vlasnik zemljišta, Brijuni Rivijera, koja je, prema ugovoru, može koristiti uz suglasnost Vlade, i to iskljucivo za podmirenje troškova poslovanja za unaprjedenje ugostiteljsko-turistickih sadržaja na podrucju Istre, a osobito Nacionalnog parka Brijuni, ili gradovi i opcine kao manjinski vlasnici.

Buduci da nije jasno je li investitor dužan izgraditi infrastrukturu samo unutar turistickog naselja ili i do njega, otvoreno ostaje pitanje hoce li troškovi izgradnje i održavanja izvan zone pasti na teret zajednice, koja ce, za razliku od države, od naknade imati minimalnu ili nikakvu korist. Nije cak ni moguce tocno išcitati kolika ce biti naknada za pravo gradenja, zakup i služnost, te koji ce biti kriteriji za njezino odredivanje, što otvara prostor korupciji. Isto vrijedi i za kriterije odabira najboljeg ponuditelja za pojedinu lokaciju.

Fraza da se radi o "projektu održivog razvoja" je prazna s obzirom na to da nema indikatora o njegovoj ekonomskoj, ekološkoj i društvenoj održivosti. Resortizacija obale je najbolji nacin da se ponovo pretvorimo u koloniju jer investitori ce doci, iscrpiti prostor i resurs te otici, zakljucila je Radojcic.

Angeleski se nadovezao te rekao da se elitno i javno medusobno iskljucuju te da se inicijativa zalaže za to da prostor svi koriste, odnosno da on bude javni i eventualno turisticki. O ugovoru je kazao da je trebao biti konstantno u javnosti te je pozvao zainteresirane da ga pogledaju na internetskim stranicama Zelene Istre.

- Još niz problema vezuje se za sporni projekt, dok s druge strane putem studenata arhitekture iz Madrida i Zagreba inicijativa daje odgovor na pitanje što napraviti umjesto golfa i turizma, rekla je Helena Sterpin. (Ivana Nataša TURKOVIC)


Što mogu gradani uciniti?
- Putem javne rasprave treba utvrditi što je interes grada i gradana te ga potom unijeti u program, a isto vrijedi i za uvjete natjecaja, objasnila je Radojcic. Nakon javnih diskusija potrebno je preispitati i, po potrebi, promijeniti zadane namjene GUP-a te ugraditi obavezni prikaz doprinosa ponudenog razvojnog koncepta širem podrucju (prostornu, okolišnu, gospodarsku i društvenu održivost).

- Turizam kao sezonska djelatnost ekonomski nije održiv, a ako postaje monokultura, kao što se planira s "Brijuni Rivijerom", postaje vrlo opasan za lokalnu zajednicu. Ako nije uspjelo Grcima i Španjolcima, zašto vjerujemo da ce nama, upitala je Radojcic.



Ivicic: Sve je transparentno i dostupno na webu
Komentirajuci navedeno direktor Brijuni rivijere Ratomir Ivicic rekao je da je cijeli projekt itekako transparentan jer je ugovor objavljen i na internetu. Medutim, kaže da se radi o vrlo složenom ugovoru koji je uskladen s cak desetak zakona koje citatelj treba poznavati da bi ih shvatio.

- I meni je trebalo neko vrijeme da bih shvatio odredene tocke, radi se ipak o složenom i pravno srocenom ugovoru. Govoreci o odnosima ukljucenih strana valja napomenuti da se jedna dio u ugovoru upravo odnosi na jednakopravne interese svih strana, a to su boljitak, napredak i blagostanje domicilnog stanovništva.

Stoga je i država, kao vecinski vlasnik, stavila svoje nekretnine na raspolaganje i ocekivane prihode prepustila lokalnoj zajednici. Regulirano je takoder da ce Brijuni rivijera ulagati u daljnji razvoj turizma pogotovo na podrucju Nacionalnog parka Brijuni. Vece koristi od toga ne može biti, istaknuo je Ivicic.

Ustvrdio je da ne treba zaboraviti da se ovdje otvaraju nova radna mjesta, da postoje fakulteti u Puli cije kadrove, poput prevoditelja i turistickih djelatnika, treba zaposliti, ali i kuhare i sva druga zanimanja bez podcjenjivanja ikoga. Ponovio je da je cijeli program itekako transparentan jer to nalaže i poglavlje 23 Europske unije, i da su sve relevantne informacije na webu.

Ustvrdio je da to nisu izmišljene brojke, da postoje studije i pokazatelji, a da, u konacnici, državno odvjetništvo u ovim vremenima sigurno ne bi dalo pozitivno mišljenje na ugovor da nije sve u najboljem redu. (S. Z. T.)


Podijeli: Facebook Twiter