PIN ostao bez posljednjih sedam majstora stolara

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

Tvrtku Ariš, slijednicu nekad poznatog poduzeća "Pazinska industrija namještaja" (PIN), prošli je tjedan napustilo posljednjih sedam radnika koji nisu dobili plaću za veljaču i ožujak, a poduzeće im je ostalo dužno i četiri plaće iz 2015. godine. Radnici koji su firmu napuštali u proteklom razdoblju (htjeli su biti anonimni) žale se na učestalo nepoštivanje ugovora o radu koje je izuzev neisplate plaća uključivalo i skidanje dijela iznosa s plaće bez prethodne najave.

Prvi otišli inženjeri zatim i stolari

Radnici su se žalili na neplaćanje prekovremenih sati, a što je uz ostalo potjeralo, kako kažu, prvo inženjere, pa stolare, a onda i ostale posljednje radnike iz tvrtke.

Potraživanja će pokušati naplatiti ovrhom putem FINA-e, a dotle će "preživljavati" od naknade Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

U posljednje je vrijeme u pogonu Ariša smještenom u Ulici gradskih igrališta u Pazinu zbog neplaćenih računa dolazilo i do isključivanja struje, pa se danima nije radilo. Od bivših radnika saznajemo da je sada navodno blokiran i račun tvrtke. Sve je to posljedica spirale dugovanja koja se prema našem uvidu putem sudskog registra i web stranica FINA-e broji u milijunima kuna, a traje godinama. U razgovoru s lokalnim odvjetnicima kojima smo podastrli te javne podatke došli smo do neformalnog mišljenja da je financijsko stanje tvrtke iznimno teško, te da će unatoč odobrenoj predstečajnoj nagodbi, teško doći do oporavka. Nije pomoglo ni drastično lanjsko smanjenje prihoda pošto su, što zbog odlaska (stručnog) kadra, a što zbog dugovanja dobavljačima, ostajali bez poslova opremanja vanjskom i unutarnjom stolarijom većih objekata po Jadranu. (Napisao i snimio Anđelo DAGOSTIN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter