Pilula za pobacaj u slobodnoj prodaji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Španjolska vlada objavila je da ce se tzv. pilula za pobacaj naci u slobodnoj prodaji u ljekarnama za tri mjeseca, što ce ženama svih dobi omoguciti da bez recepta dobiju postkoitalnu kontracepciju. Naime, pilula koja sprecava zacece nakon spolnog odnosa bez zaštite dosad se izdavala Španjolkama iskljucivo na lijecnicki recept, a najava puštanja lijeka u slobodnu prodaju vec je naišla na bijes Katolicke crkve konzervativne zemlje u kojoj su biskupi pobacaj svojedobno usporedili s terorizmom.
"Radi se o kontroverznoj vrsti kontracepcije koja se treba koristiti samo u krajnjoj nuždi jer ne želimo da žene redovito posežu za tabletom za pobacaj", kazala je ministrica zdravstva Trinidad Jimenez, naglasivši da je u Španjolskoj u razdoblju od 1998. do 2007. godine, prema podacima ministarstva zdravstva, zabilježeno dvostruko više abortusa, što bi ova odluka trebala sprijeciti.
Naime, u zemljama u kojima se takve tablete prodaju bez recepta poput Francuske, Velike Britanije i SAD-a zabilježeno je znatno smanjenje broja neželjenih trudnoca, pa tako i kasnijih pobacaja.
Španjolska je dekriminalizirala abortus 1985. godine pa je pobacaj tako moguc samo u slucaju silovanja i to do 12. tjedna trudnoce, u slucajevima malformacija fetusa do 22. tjedna ili pak u bilo kojem trenutku ukoliko trudnoca ugrožava zdravlje majke. Godišnje se prekida više do 100.000 trudnoca, a kao opravdanje se najcešce navodi opasnost trudnoce po majcino zdravlje.


Podijeli: Facebook Twiter