Pilula za dan poslije smanjuje broj pobacaja?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Pilula za dan poslije" od ovog se tjedna može dobiti i u hrvatskim ljekarnama, nakon što je njen ulazak na hrvatsko tržište odobrila Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

Pilula ce biti dostupna iskljucivo na recept ginekologa, a to je zasad jedina tableta za "dan poslije" registrirana u Hrvatskoj s indikacijom za hitnu kontracepciju.

Postkoitalna kontracepcija, kolokvijalnog naziva "pilula za dan poslije", kontracepcijska je metoda koja se primjenjuje u roku od 72 sata od nezašticenog spolnog odnosa ili kada je neka od primijenjenih metoda zakazala.

Tableta sadrži 1,5 mg levonorgestrela, hormona koji je cesti sastojak drugih kontracepcijskih tableta. Djelotvornost tablete potvrdila su klinicka istraživanja, koja pokazuju da uz preciznu primjenu sprjecava oko 84 posto neželjenih trudnoca.

Lijecnici isticu da je ova metoda daleko prihvatljivija od pobacaja, no upozoravaju da se ne smije zlorabiti i koristiti kao redovita kontracepcija ili izgovor za spolno neodgovorno ponašanje, vec samo u izvanrednim situacijama.

Strucnjaci smatraju da je rijec o metodi koja ce utjecati na smanjenje broja pobacaja, posebice medu mladom populacijom. Naime, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), tijekom 2008. godine u Hrvatskoj je zabilježeno 10.616 prekida trudnoca.

Od tog broja gotovo 40 posto pobacaja ucinjeno je kod žena u dobi od 20 do 29 godina te kod cak 358 mladih žena do 19 godina starosti, što govori o niskom stupnju zaštite mladih prilikom spolnih odnosa.


Podijeli: Facebook Twiter