Pilula Cilest se još uvijek propisuje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovih je dana stigla obavijest iz tvrtke Johnson&Johnson da će povući oko 32 milijuna paketa kontracepcijskih pilula Cilest u Europi, Aziji i Latinskoj Americi. Taj se lijek nalazi na tržištu 43 zemlje, pa i Hrvatske, a razlog povlačenja s tržišta je navodno to što se jedan aktivni sastojak na rutinskom testiranju nije "prikazao", odnosno jedan od dva hormona otpuštao se sporije od predviđenog. Iz tvrtke proizvođača međutim tvrde da je proizvod i dalje siguran te da nema nikakve opasnosti za žene koje ga koriste kao kontracepcijsko sredstvo.

Kako saznajemo iz hrvatske Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), obavijest o preventivnom povlačenju serija lijeka Cilest tablete (norgestimat, etinilestradiol) proizvedenih nakon siječnja 2011. godine odaslana je 28. svibnja i to zato što je HALMED-u tvrtka Johnson&Johnson prijavila neispravnost u kakvoći dvije serije tog lijeka (BAS4S i BIS2Z).

"Budući da je istraga o uzroku neispravnosti lijeka još uvijek u tijeku, nositelj odobrenja Johnson&Johnson je, kao mjeru opreza, pokrenuo povlačenje serija lijeka Cilest tablete koje su proizvedene nakon siječnja 2011. godine, do razine veleprodaja. Nositelj odobrenja je, u suradnji s proizvođačem, procijenio da je vjerojatnost da korisnik lijeka doživi nuspojavu povezanu sa sporijim otapanjem lijeka vrlo niska. HALMED do sada nije zaprimio nijednu prijavu nuspojave povezanu s navedenom neispravnošću lijeka", odgovorili su nam u ovoj hrvatskoj Agenciji

Problema u primjeni toga kontracepcijskog sredstva u svojoj praksi nije zabilježio ni pulski ginekolog Roki Gjoni. Kako nam je rekao, Cilest je dosta dugo prisutan na hrvatskom tržištu i doista je često propisivane kontracepcijske pilule.

- Dosad nismo imali nikakvih kontraindikacija. Ako se povlači, a službenu obavijest nismo dobili, to je vjerojatno zato što ga je pregazilo vrijeme, odnosno danas na tržištu postoje kontracepcijske pilule novije generacije s puno manjom koncentracijom hormona. No, u svojoj praksi imam pacijentice koje ga koriste i nema problema, ustvrdio je dr. Gjoni. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ, D. BAŠIĆ PALKOVIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter