Pilsel: Pola place dat cu Caritasu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ne može se govoriti o kršcanstvu, socijalnom društvu, socijalnoj politici, moralu, demokraciji, ako u središtu politike nije covjek. U središtu moje osobne politike je covjek kojem su ugrožena ljudska prava, bilo da je gay osoba, Srbin nakon "Oluje", Bošnjak koji je pretrpio strahote Srebrenice, kazao nam je Drago Pilsel, prvi na nezavisnoj listi Ivana Grubišica u 8. izbornoj jedinici. On se družio s gradanima na pulskoj tržnici, gdje je i novinare upoznao s njihovim programom. Pojasnio je zašto je slogan njihove kampanje "Covjek nadasve".

- Ivan Grubišic i ja dijelimo strast da služimo razapetom covjeku. Ne može se govoriti o kršcanstvu ako se ne prepoznaje Isusa utjelovljenog u svakom razapetom covjeku. Pošto je covjek u središtu naše politike, mi naprosto više ne možemo trpjeti ovu korupciju, ovaj birokratizam koji guši državu. Imamo toliko opcina i gradova kao da smo Engleska, a ni ona nema takvu administraciju. Smatramo stoga da treba potpuno ukinuti županije. Hrvatska mora biti ustrojena na pet povijesnih regija, od kojih bi naravno jedna bila Istra, Primorje i Kvarner, istice Pilsel.

Smatra da se mora smanjiti administracija i u samom parlamentu. Naglašava da se osam milijardi kuna godišnje troši na birokraciju, što se po njemu može svesti na pola, a uštedeni novac uložiti u mlade ljude i njihove projekte. Smatra i da bi sadašnju situaciju, u kojoj 90 posto novca odlazi u Zagreb, trebalo promijeniti te bi 70 posto novca trebalo ostajati lokalnoj samoupravi.

- Da bi se to dogodilo u Saboru moraju biti ne saborski zastupnici, što mi uostalom i ne želimo biti, vec narodni zastupnici. Ako udem u parlament, imat cu kancelariju u Puli i Rijeci, gdje cu biti jednom tjedno na usluzi gradanima i predlagati projekte od izuzetne važnosti za Istru i regiju koja je obuhvacena 8. izbornom jedinicom, obecava Pilsel.

Tvrdi da ta lista nece trgovati svojim mandatima, nece koalirati ni s desnima, ni s lijevima, vec želi biti kontrolor. "Vlada mora strepiti od Sabora, a ne da Sabor bude dekor ili kulisa za klimavce koji ce od premijera dobivati instrukcije", naglasio je Pilsel, koji smatra i da gradani tek trebaju shvatiti moc direktne demokracije. Zato ce se, kako kaže, zalagati za uvodenje referenduma za sva najvažnija pitanja u društvu, od legalizacije istospolnih zajednica do regionalizacije Hrvatske.

Kandidati s te liste protive se i bilo kakvim privilegijima, kazao je Pilsel. Ako udu u Sabor, Pilsel kaže da ce njihov nositelj liste Ivan Grubišic ostati na svojoj mirovini, koju doduše ne dobiva vec cetiri mjeseca, a saborsku placu ce davati u humanitarne svrhe, dok ce Pilsel, kako kaže, pola svoje place davati u Caritas, djecje domove, UNICEF i ostale organizacije koje godinama pomaže. (B. ŽIŽOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter