Pilotima MIG-ova do 10 godina zatvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Satniku Igoru Trošelju i natporucniku Marijanu Kudliku, pilotima MIG-ova 21 koji su se jesenas sudarili i srušili kod Plaškog, najvjerojatnije ce se suditi zbog teškog kaznenog djela protiv opce sigurnosti, zbog cega im prijeti kazna zatvora od jedne do deset godina.

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu u srijedu je protiv njih i službeno naložilo istražni zahtjev, navodeci da su 23. rujna prošle godine tijekom provodenja vježbe iznad vojnog poligona "Eugen Kvaternik" prekršili Pravilnik o letenju zrakoplova i Pravila o letenju oružanih snaga. Prvoosumnjicenog Trošelja tereti se da je kao voda skupine od cetiri zrakoplova letio na nacin koji nije bio ranije dogovoren te da nije javljao pratiteljima svoje manevre.

- Manevar bez izvješcivanja istovremeno je izvodio i drugoosumnjicenik iako nije vidio vodu grupe. Uslijed ovih manevara tako je došlo do sudara aviona i lansiranja raketa iz lansera desnog krila drugoosumnjicenikovog aviona, priopcilo je jucer tužiteljstvo, podsjecajuci da su dijelovi tih raketa u mjestu Donja Šupica ranili 69-godišnju mještanku Mariju Klipa, koja je u to vrijeme radila na svojoj njivi.

Od krhotina rakete ozlijedeni su joj glava, prsni koš, obje natkoljenice i donji dio trbuha, a zadobila je i tešku tjelesnu ozljedu prijeloma lijeve nadlaktice s prekidom živaca ruke, zbog cega ce doživotno ostati invalid.

Specijalnom povjerenstvu MORH-a je za utvrdivanje svih okolnosti ove zrakoplovne nesrece trebalo gotovo pet mjeseci. Prije nekoliko dana javnosti se prvi put priznalo da je glavni uzrok zapravo ljudski faktor, odnosno nepoštivanje procedure za izvodenje vježbe. Objavljeno je i da piloti nisu bili dovoljno istrenirani jer nisu imali dovoljan broj sati naleta, zbog cega ce se naknadno utvrdivati postoji li odgovornost u cjelokupnoj liniji zapovijedanja.

Iz MORH-a je stigla najava da ce se kolateralnoj žrtvi ovog dogadaja, 69-godišnjoj umirovljenici, ponuditi nagodba.


Podijeli: Facebook Twiter