Piloti Šitum i Ivanković dočekani pljeskom u Zagrebu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Piloti Croatia Airlinesa Zvonko Šitum i Ivan Ivanković koji su zaslužni što je preksinoć u zračnu luku Kloten u Zürichu sretno sletio zrakoplov Croatia Airlinesa kojemu su zakazali kotači te nitko od 60 putnika i 4 člana posade nije ozlijeđen, sinoć su pljeskom dočekani u Zračnoj luci Zagreb, a u izjavi novinarima istaknuli su da su učinili ono što rade svaki dan, odradili sve po proceduri.

Pilot Zvonko Šitum istaknuo je da su tijekom slijetanja imali indikaciju da im jedan od kotača nije izašao van i da se vrata nisu otvorila. "Odlučili smo prekinuti slijetanje iz sigurnosnih razloga, držali se procedure, kao što smo i obučeni za to. Ovaj dio kvarova koji se događaju, koji su uobičajeni odradili smo u simulatoru u travnju. Napravili smo ono što radimo svaki dan, napravili sve procedure uz pomoć kontrole leta", rekao je Šitum te dodao da još jednom zahvaljuje kontroli leta u Zürichu jer su odlično odradili svoj dio posla.

- Moram zahvaliti dragom Bogu koji mi je dao vještinu letenja, hrvatskoj državi koja mi je platila školovanje, obitelji koja mi je dala podršku i Croatia Airlinesu koja mi je omogućila da budem kapetan takvog zrakoplova od 30 milijuna dolara i s ljudskim sudbinama u svojim rukama, naglasio je pilot Zvonko Šitum.

Kopilot Ivan Ivanković, koji je prilikom nezgode razgovarao s kontrolom leta u Zürichu, rekao je da mu je "sada malo teže govoriti nego onda". "Napravili smo ono zašto i jesmo ovdje, odradili sve procedure onako kako je trebalo, mislim da smo izvukli maksimum i da je sve završilo prilično dobro", rekao je kopilot Ivanković. Istaknuo je da ga nije uhvatila panika, da su znali da će sletjeti, ali nisu znali kako će to izgledati.

- Ne mogu reći da smo bili u panici, suradnja u kokpitu je bila na nivou, istaknuo je Ivanković.

Pilot Zvonko Šitum i kopilot Ivan Ivanković pokazali su iznimnu pribranost i spretnost, što otkriva i tonski zapis kopilotova razgovora s kontrolom leta u Zürichu, a na dobro obavljenom poslu čestitala im je tamošnja kontrola leta.

Zrakoplov Croatia Airlinesa (CA) prekjučer je na redovitom letu iz Zagreba u Zürich imao nezgodu prigodom slijetanja u zračnu luku Kloten u Zürichu u 20 sati i 20 minuta, no nitko od putnika i članova posade nije ozlijeđen. Na zrakoplovu Dash 8-Q400 (registarskih oznaka 9A-CQC), s polaskom iz Zagreba u 17.45 sati, došlo je do tehničkog problema s izvlačenjem prednjeg podvozja i sletio je bez prednjeg kotača te nitko od 60 putnika i 4 člana posade nije ozlijeđen. Zasad nije poznat razlog tog tehničkog problema, a o svemu će se provesti detaljna istraga.

To je bilo prvo izvanredno slijetanje zrakoplova Croatia Airlinesa u povijesti tvrtke, odnosno od uspostave redovitoga putničkog prometa 1991 godine.

- Piloti Croatia Airlinesa spremni su i trenirani za ovakve situacije i izvrsno su primijenili točno propisanu proceduru, što je pridonijelo slijetanju bez posljedica za putnike, ističu u CA-i. Na sve su to oni obučeni, a u posebnom simulatoru u kojem se nađu i u mnogo težim situacijama od ove, vježbaju triput godišnje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter