Piloti i stjuardese, ako treba, idu do stečaja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od dogovora sindikata letnog osoblja i uprava Croatia Airlinesa još uvijek nema ništa. Dapače, nakon jučerašnjeg dana, čini se da je rješenje nikad udaljenije.

Naime, kako su nam kazali sindikalisti, nakon što je proteklih dana došlo ipak do nekih približavanja dvije suprotstavljene strane u pregovorima, na jučerašnjem sastanku se sve napravljeno bacilo u vodu.

- Nakon što smo mi u četvrtak iznijeli svoje prijedloge o mogućnosti prekida štrajka ukoliko uskladimo neka pitanja, čini se kako je to shvaćeno kao naša slabost. U petak na sastanku nam je kazano da se sve dogovoreno poništava, zatražili su od nas da prekinemo štrajk i da onda pregovaramo, kazala nam je Ivana Lojo iz Sindikata kabinskog osoblja zrakoplovstva. Ustvrdila je kako je takav stav uprave, koja se odjednom dodatno probahatila, doveo do toga da su štrajkaši sve ljući i spremniji odraditi štrajk do kraja.

Gubici Croatia Airlinesa u međuvremenu stižu iznose koji bi bili ušteđeni novim kolektivnim ugovorom sa stjuardesama i pilotima. U svojevrsnoj pat-poziciji sve je izglednija mogućnost da ovaj štrajk bude prvi nakon dugo vremena koji bi odveo jednu tvrtku u stečaj. Letačko osoblje smatra kako bi već krajem slijedećeg tjedna moglo doći do prvih otkaza štrajkaša, ako se uprava odluči na prodaju jednog aviona. To je do sada bilo glavno sredstvo pritiska Uprave, koje je objavljivano preko ministra prometa Siniše Hajdaša Dončića. No, piloti i stjuardese odlučili su kako ih to neće pokolebati.

U međuvremenu sindikalisti tvrde kako je Uprava počela medijskim kućama dostavljati "frizirane isplatne liste ljudi koji javno nastupaju ispred sindikata". Zanimljivo je kako je tijekom jučerašnjeg dana izniknuo podatak da su iz Uprave CA lagano adaptirali podatke o svojoj uspješnosti od početka godine. Naime, tvrdili su kako im je zarada od putničkog prometa narasla jedan posto. Možda je i to istina, ali financijske knjige Croatia Airlinesa, koje su javno dostupne, pokazuju da sadašnja uprava u prva tri mjeseca ove godine zapravo ima slabije rezultate od uprave koja je bila na čelu prva tri mjeseca lanjske godine. (D. RADALJAC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter