Pilot SpaceShipTwo je izbačen iz letjelice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pilot Virginovog svemirskog broda SpaceShipTwo, koji je čudom preživio nesreću kada se letjelica raspala na visini od 13.700 metara, izbačen je iz letjelice, dok njegov kopilot nije preživio.

Peter Siebold, teško ranjen tijekom nesreće, objasnio je istražiteljima da je njegovo ispadanje iz broda bio posljedica njegova raspadanja na 13.700 metara visine, naveo je Nacionalni ureda za sigurnost u prometu (NTSB) u priopćenju. On se uspio odvojiti od sjedišta prije automatskog aktiviranja padobrana, dodao je. Siebold nije znao da je kopilot Michael Albury ranije deblokirao sustav repa koji usporava letjelicu tijekom povratka na Zemlju učinkom "lista koji pada". Ta anomalija je za sada jedini nalaz istražiteljima za objašnjenje nesreće 31. listopada u pustinji Mojave u Kaliforniji. SpaceShipTwo se raspao nekoliko sekundi nakon manevra i nekoliko sekundi nakon što se brod odvojio od svog lansirnog zrakoplova WhiteKinghtTwo.

Druga poluga se uobičajeno pokreće pri aktiviranju tog sustava povratka u atmosferu, ali ona nije bila spuštena tijekom nesreće. Istražitelji još ne znaju zašto se sustav pokrenuo bez tog drugog poteza. Istraga NTSB će trajati godinu dana. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter