Pilot projekt LAGUR-a Istarska batana "Od mora do stola" predstavljen u Medulinu

Kad se o ribi priča, sardela je neizbježna (N. LAZAREVIĆ)
Kad se o ribi priča, sardela je neizbježna (N. LAZAREVIĆ)

"Od mora do stola" naziv je manifestacije što se danas održala u Medulinu i kojom završava istoimeni pilot projekt Lokalne akcijske grupe u ribarstvu Istarska batana, čiji je cilj umrežavanjem lokalnih ribara i lokalnih ugostitelja te promicanje konzumacije lokalne sezonske ribe i među stanovnicima i među posjetiteljima. Kako to umrežavanje djeluje u praksi, mogli su se uvjeriti svi koji su u subotu kušali brojne morske delicije spravljene od friške domaće ribe.

Ružno vrijeme utjecalo je pak na to da je otvorenje programa kod Malina, kasnilo te da je ispočetka šator bio slabo posjećen.

- Kapa do poda svima koji ste došli u ovaj najmirisniji šator na Jadranu unatoč lošem vremenu, rekao je tom prilikom Goran Buić, načelnik Medulina, ali i predsjednik LAGUR-a Istarska batana, koja djeluje na području Rovinja, Vodnjana, Bala, Barbana, Fažane, Kanfanara, Ližnjana, Marčane, Svetvinčenat i naravno Medulina.

- Svi ovi ugostitelji ne bi imali što ni raditi da naši ribari nisu jučer i prekjučer isplovili po nemogućim vremenskim uvjetima, rekao je Buić. Pod šatorom se predstavila konoba Mižerija i restorani Candis-2 i Etien iz Medulina, ližnjanska konoba Galiola, fažanska Stara konoba i Feral te restoran Sopravento iz Pomera. Ribu i morske plodove osiguralo im je tucet marljivih ribara iz Medulina, Rovinja, Fažane i Ližnjana. Zahvaljujući njima sa slasnom su se triljom mogli poigrati kuhar Entoni Novosel i vlasnik restorana Sopravento Davor Jovanović.

- Spremamo "trilju in umido", ali i divlju oradu na gradelama. Ima ribe, sve je domaće. Fala bogu, trilja je friška, u pravo je vrijeme i sigurno nije iz leda, napomenuo je Jovanović. Jela koja su se kušala bila su ona koja se jednostavno spremaju, manje-više kao iz nonine kužine. Degustirala su se besplatno, a gosti su za to izdvajali dobrovoljni prilog.

Jedan od takvih jednostavnih recepata su i šufigani folpi s tostiranom palentom, koje su spremali kuhari fažanske Stare konobe.

- Napravimo klasični šugo, dinstamo folpe na luku, celeru, mrkvi, s vinom, češnjakom, lovorom i ružmarinom, otkrio je šef kuhinje Sanel Berbić. Iz fažanske konobe Feral pak spremali su klasični brodet, s obiljem divlje ribe, poput pauka, škarpoća, domaćih kalamara… Nešto dalje na vatri su se pekle neizbježne sardele, drugdje se plava riba dijelila iz savora. Ipak, mogli su se kušati i neki egzotičniji recepti poput dimljenih sardela, koje je spremala ekipa konobe Galiola.

- Ovo su dimljene sardele s posebnim drvom iz Švedske. Dakle sve je domaće, osim drva. Neobično jelo za Istru, ali ljudi koje vole takve stvari prepoznaju specifičan okus, rekao je kuhar Alessandro Savić. Restoran Etien pripremio je tjesteninu, točnije "orechiette", s morskim plodovima.

- Kuhamo s onim što smo dobili od ribara. To su kalamari, sipe, gamberi… Dinstamo morske plodove, zalijemo vinom i začinimo. Ništa posebno, sve jednostavno, rekao je kuhar Damir Rajčić. Manifestacija se nastavila do kasno navečer, uz razne sadržaje za djecu, radionice o ribarskim alatima, lutriju, turnir u briškuli, glazbeni program… (Zvjezdan STRAHINJA)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter