Pilot JNA iz Pule o zlostavljanju u Kerestincu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši pilot JNA Tomislav Božovic (61) posvjedocio je u petak da je u svibnju 1992. osam dana bio zatocen u zloglasnome tzv. konacištu ratnih zarobljenika u Kerestincu, gdje su ga divljacki tukli, a fizicka zlostavljanja su prestala kad se požalio tadašnjem zapovjedniku vojne policije Mati Laušicu.

Božovic je kao potpukovnik bio pilot u Puli, nakon cega je premješten u Tuzlu pa u Zemun, gdje je krajem 1991. izišao iz vojske i vratio se u Pulu. Svjedoceci na sudenju bivšem zapovjedniku Kerestinca Stjepanu Klaricu i cetvorici njemu podredenih hrvatskih vojnika, optuženih za ratni zlocin protiv zarobljenika, Božovic je rekao da nije sudjelovao u ratnim zbivanjima, no desetak dana nakon povratka u Istru uhicen je uz obrazloženje da je pod istragom zbog ratnog zlocina protiv civila.

U pritvoru u Puli proveo je cetiri mjeseca i ondje ga nisu tukli, no sredinom svibnja civilna ga je policija odvezla u Kerestinec, gdje ga je, kako je rekao, docekao špalir vojnih policajaca koji su ga palicama pretukli. Sjeca se da su nosili oznake 66. bojne vojne policije te da je medu njima bila i jedna mlada policajka, koja ga je takoder tukla.

Nakon takvog doceka smjestili su ga u vecu prostoriju s 30-ak ljudi. Zanimalo ga je gdje je doveden, no nitko mu nije odgovorio, a svi su bili pognute glave i s rukama na ledima. Nakon toga odveli su ga u jednu prostoriju gdje su mu uzeli podatke i ponovno ga poceli mlatiti pitajuci ga tko je njemu cetniku dao ime hrvatskoga kralja. Drugog dana su ga ponovno pretukli, a jedan mucitelj mu je stavio pištolj pod vrat i na celo, nakon cega je ispalio hitac u pod.

Božovic, rodom iz Beograda, prisjetio se da su ga sakrili u atomsko sklonište kad su došli predstavnici Medunarodnoga crvenog križa. Nakon njihova odlaska, odveli su ga u samicu, do koje je u jednom trenutku s više vojnih policajaca došao, kako je poslije doznao, tadašnji zapovjednik vojne policije Mate Laušic. Njemu je ispricao što je sve proživio, a on ga je pitao jesu li ga tukli u Puli. Nakon negativnog odgovora, otišao je bez rijeci, a Božovica su, kako je posvjedocio, tada prestali tuci iako su ga i dalje psihicki zlostavljali.

Nakon osmodnevnog zatocenja našao se u autobusu u skupini za razmjenu. Bio je protiv razmjene, i to je rekao vojnim policajcima, koji su ga zbog toga prebili. Svojih mucitelja se ne sjeca niti zna njihova imena. U Beogradu se zadržao dok nije izvadio nove dokumente, a zatim je otišao u Italiju. U Hrvatsku se vratio 2001., kada su ga preko odvjetnika Cede Prodanovica obavijestili da je protiv njega u Puli obustavljen postupak. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter