Pilot boeinga 777 bio je neiskusan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi, šokantni detalji isplivali su na površinu u istrazi, koja još uvijek traje, o uzrocima zrakoplovne nesreće boeinga 777 južnokorejske zrakoplovne tvrtke Asiana Airlines koji se srušio pri slijetanju u zračnu luku San Francisco. Za sada je dvoje putnika smrtno stradalo, no u bolnici ih je još nekolicina u vrlo teškom stanju.

Pomnije će se preispitati činjenica da je pilot Lee Gang-guk bio nedovoljno obučen i pripremljen za ovakvu vrstu leta. Prema priopćenju glasnogovornika zrakoplovne tvrtke sa sjedištem u Seulu, pilot je imao oko 10.000 sati leta na drugim zrakoplovima, ali samo 43 sata na boeingu 777.

U kabini se nalazio i drugi, daleko iskusniji pilot, Lee Jeong-min, koji je imao zadatak nadgledati i obučiti Gang-guka. Ne samo da je iza sebe imao ukupno 12.390 sati leta, već je i u boeingu 777 odradio 3.220 sati. Istražitelji nastoje utvrditi što je bilo presudno za nesreću, ljudska greška, mehanički problemi ili drugi elementi. Rasvjetljavaju i da li je na nesreću bitno utjecala činjenica da je takozvani "glide slope", uređaj na zemlji koji se koristi kao pomoć pri slijetanju, u zračnoj luci San Francisco izvan upotrebe od lipnja. (Š. B./NL)


Podijeli: Facebook Twiter