Pilom po zaštićenoj prirodi u park-šumi Soline

Iskrčena park šuma Soline (D. MEMEDOVIĆ)
Iskrčena park šuma Soline (D. MEMEDOVIĆ)

Iako je zaštićeno područje, u nekoliko su navrata vlasnici privatnih parcela u park-šumi Soline, u dijelu Pješčane Uvale, sjekli stabla hrasta crnike pa su zbog toga intervenirale i nadležne službe koje su obavijestili okolni stanari. To su područje obišli predstavnici Hrvatskih šuma kao i inspekcija zaštite prirode Ministarstva zaštite okoliša te policija, a u nekoliko navrata i djelatnici Javne ustanove Kamenjak jer privatni vlasnici krče svoje parcele mimo odobrenja Hrvatskih šuma o uklanjanju suhih grana.

Zbog devastacije šume, koja je mjestimično potpuno ogoljena, mogu se izreći novčane kazne i mjere pošumljavanja, kaže Igor Pasini, ravnatelj Javne ustanove Kamenjak, koja skrbi i upravlja park šumom Soline. Prema Zakonu o zaštiti prirode, za ovaj prekršaj izriču se kazne od sedam do 30 tisuća kuna.

Krčenje tog područja intenziviralo se prije dvadesetak dana. Kako nam je rekla stanovnica Pješčane Uvale koja je željela ostati anonimna, to je dojavila Javnoj ustanovi Kamenjak, a obavijestila je i pulsku Šumariju te Općinu Medulin. Sličan slučaj dogodio se i lani, navodi ona, a sječu je tada zaustavila nadzorna služba JU Kamenjaka. No, rezanje stabala ponovilo se i prije desetak dana.

- Uvjerili smo se da policija pri izlasku na teren samo traži vlasnički list, ne i dozvolu šumarije o sječi, a pogotovo nije upoznata sa zaštićenim šumskim zonama gdje sječa nije ni dozvoljena, navodi stanarka i dodala da je na nekim mjestima teren iskrčen u potpunosti u što smo se uvjerili pri obilasku tog područja, a na nekim stablima su oznake da su predviđena za sječu. Nakon što su stabla izrezana, njihovi su ostaci spaljeni, žale se stanari, iako u ovoj park šumi nije dozvoljeno ni loženje vatre.

Park-šuma Soline, prema podacima Javne ustanove Kamenjak, jedna je od rijetkih preostalih šuma hrasta crnike na našoj obali koje su zbog toga svrstane u kategoriju zaštite. Brdo Soline zaštićeno je prema Zakonu o zaštiti prirode Republike Hrvatske od 1996. godine. Prije tri godine uz sufinanciranje Ministarstva kulture, povodom projekta Park šuma Soline – Mediteranska prašuma, Javna ustanova Kamenjak je u toj šumi uredila edukativno-rekreativnu šetnicu u dužini od 1,3 kilometra. (Petra LUKEŽ; Danilo MEMEDOVIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter