Piljaricama 5.000 kuna kazne jer nemaju knjigu žalbe!

Inspekcija udarila po prodavačima - pulska tržnica (snimio N. LAZAREVIĆ)
Inspekcija udarila po prodavačima - pulska tržnica (snimio N. LAZAREVIĆ)

Kupili ste pomidore na pulskoj tržnici i kasnije utvrdili da ih je pola gnjilo. Vratit ćete se piljaru i zatražiti knjigu žalbe u koju ćete upisati svoje primjedbe. Što, niste znali da i na tržnici postoji knjiga žalbe? Nažalost, to nije znao ni prodavač iz naše priče koji je, upravo zato što nije posjedovao tu knjigu, ovog ljeta kažnjen s ravno 5.000 kuna, plus 300 kuna sudskih troškova!

Da je znao da mora imati tu knjigu, on bi je, kaže, odmah nabavio i ne bi bilo problema. No, inspektor je na licu mjesta sastavio zapisnik, proslijedio ga prekršajnom sudu, koji je onda odrezao kaznu, za koju naš sugovornik tvrdi da je neprimjereno visoka. Najavljuje da će se žaliti, jer taj iznos ne može platiti. Na tržnici je, kaže s nekoliko kašeta svojeg povrća jednom ili dvaput tjedno i dosad nije imao posla s inspektorima.

Inspektor je utvrdio da pulski piljar, odnosno okrivljenik nije vidljivo istaknuo obavijest o načinu podnošenja pisanih prigovora potrošača, čime je postupio protivno čl. 8. Zakona o zaštiti potrošača. Zato se kažnjava s pet tisuća kuna, koje mora platiti u roku od 15 dana. U suprotnom će biti prisilne naplate, a ako i ona ne uspije u roku od 12 mjeseci, novčana kazna zamijenit će se 17-dnevnim zatvorom.

Prodavači nam kažu da su čuli za taj slučaj, ali i da su i neki od njih kažnjeni zbog neposjedovanja knjige žalbi. Jedna nam prodavačica ogorčeno objašnjava da je dosad uvijek o svim papirima koje je morala nabaviti dobivala obavijest Uprave Tržnice ili bi to učinila po naputku inspektora. Tako sada nije bilo. Istovremeno, doznajemo da su neke prodavače inspektori ipak tek upozorili da moraju imati knjigu žalbi.

Ni direktor pulske Tržnice Renato Perc pojma nije imao da je potrebna knjiga žalbi. Kaže da za takvo što prvi put čuje od nas.

- Ovo mi je prva vijest da je netko kažnjen. Nitko mi se nije požalio, a moj je ured otvoren za sve koji imaju problema. Takve informacije inače dobivamo putem Udruge hrvatskih tržnica i onda ih prosljeđujemo zakupcima. No, sada sam zatečen, pogotovo što mi se kažnjeni zakupac nije obratio. Mi iznajmljujemo prostor, a zakupci trebaju poštivati zakone, kaže Perc. (piše M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter