Piliće i puriće zamijenila izvozna stolarija

U nekadašnjoj Purisovoj farmi danas se proizvodi stolarija
U nekadašnjoj Purisovoj farmi danas se proizvodi stolarija

Ne tako davno, ljeti recesijske 2013. godine kada smo u serijalu predstavljali nove domaće tvrtke, posjetili smo i malu, ali rastuću obiteljsku tvrtku Eurotim iz Trviža s 15 zaposlenih. U protekle tri godine utrostručili su broj zaposlenih (što radnici, komercijalisti, inženjeri, računovođe…), pa ih sada imaju 49, ali ni s time ne staju.

Potpore ministarstva i fondova

Za veleprodaju i kućanstva bave se proizvodnjom grilja (škurnica), aluminijske i plastične stolarije, te pripadajućih okova. Rade sa sve većim uspjehom, pa su tako lani na natječaju Ministarstva poduzetništva i obrta "Poduzetnički impuls" bili među samo deset hrvatskih firmi koje su dobile potporu u visini od 400 tisuća za projekt uvođenja automatizirane linije kojom mogu proizvoditi sedam novih proizvoda - okova za grilje. Gotovo sve ide u izvoz, kaže 50-godišnji vlasnik Emil Hrvatin kojem u poslu pomaže 28-godišnji sin Patrik i 30-godišnji Dražen.

Isto ministarstvo ove je godine objavilo natječaj "E-impuls" na koji su prijavili projekt nabavke strojeva za brizganje plastike s dodatnom opremom vrijedan oko pola milijuna kuna za koji se nadaju dobiti 300 tisuća kuna. Za realizaciju tih projekata najzaslužnija je voditeljica financija tvrtke koja ih priprema Lorena Udovičić Bratulić.

No, najvažniji od svih im je projekt nove upravne i proizvodne hale koju planiraju smjestiti u radnu zonu Škropeti I. u susjednoj općini Karojba. Na skretanju za selo Levake lanjskog ljeta od Purisa u stečaju kupili su tri hale po 657 kvadrata, dvije male pomoćne zgrade i gospodarsko dvorište površine jednog hektara. U štalama gdje su nekad pijukali pilići i ćurlikali purići danas "plavi ovratnici" sklapaju stolariju koja velikim dijelom ide u izvoz: Italija, Slovenija, Crna Gora, Grčka, Poljska, Rumunjska, Austrija, Albanija, Njemačka i Slovačka.

Impresivan rast prihoda

Za taj veliki projekt vrijedan pet milijuna kuna angažirali su i konzultantsku tvrtku iz Zagreba neobičnog naziva "Projekt jednako razvoj". Nadaju se sufinanciranju u visini od 40 posto investicije sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, jer su se prijavili na natječaj "Kompetentnost i razvoj malog i srednjeg poduzetništva" koje je resorno ministarstvo raspisalo do kraja godine. Ako ne prođu, druge godine će se natječaj ponoviti.

Rast prihoda ove tvrtke gazele zaista je impresivan: 2011. godine imali su 3,6 milijuna kuna prihoda, iduće 5,2 milijuna, pa 7,3 milijuna, da bi u 2014. skočili na 14,7, a lani na 20,5 milijuna kuna. Procjena za ovu godinu im je 28 milijuna kuna prihoda. Jedino što su ugasili je tvrtka u Sloveniji koja im je olakšanjem poslovanja postala nepotrebna ulaskom Hrvatske u Europsku uniju.

- Novi proizvodni pogoni i automatizacija, poboljšanje kvalitete proizvoda, novi proizvodi, pa širenje tržišta putem sudjelovanja na specijaliziranim sajmovima (Milano, Beograd, Bologna), i prije svega izvoz, odgovara 28-godišnji komercijalni direktor Patrik Hrvatin na pitanje što pokreće firmu. Marketinške akcije su skupe, naime samo za milanski nastup na sajmu (za zakup prostora i opremanje štandova) potrošit će 250 tisuća kuna, ali se dugoročno isplate.

Za prethodnog razgovora potužili su se na visinu kamata za investicijske kredite, međutim, sada kažu da su poslovne banke prepoznale njihov potencijal, a u svemu su im mnogo pomogli i europski natječaji. U dvije su godine u tvrtku investirali oko tri milijuna kuna, te sada imaju oko 250 stalnih kupaca, partnerskih tvrtki u zemlji i inozemstvu.

Vlastiti okovi za grilje

U iduće dvije godine planiraju podignuti prihode još za 50 posto, te zaposliti sedam, osam ljudi. Na tržištu sada nude kompletan repromaterijal za proizvodnju aluminijske stolarije, a posebno su ponosni na svoj brend, vlastiti dizajnirani proizvod - okovi za grilje EUX. Uz vlastitu internetsku stranicu www.eurotim.com.hr za taj su brend otvorili dodatnu promotivnu web stranicu www.eux.com.hr. Manji salon u kojem se mogu razgledati proizvodi otvorili su prije tri godine u sjedištu tvrtke u Trvižu, a prije dvije godine i salon u Poreču kraj rotora blizu Žatike. Imaju europski certifikat kvalitete CE, ISO certifikat 9001, ali i certifikat bonitetne izvrsnosti AAA. (Napisao i snimio Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter