Piletina na milijun nacina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Evo još jednog zanimljivog, malog, ali informativnog kuharskog zdanja. U seriji "Male majstorije" zagrebackog izdavaca Begen d.o.o., autora Petra Božovica, ove je godine tiskana kuharica "Jela s piletinom". Knjižica s milijun razlicitih recepata za pripremu mesa koje jedemo i volimo od najranijih mjeseci života, koje vole i stari i mladi, zdravi i bolesni, knjižica što ce dobro doci svakoj kuhinji u kojoj se svakodnevno ili samo povremeno upotrebljavaju lonci, tave, padele, kuhace?

Otprilike 200 recepata autor je podijelio na standardne cjeline: hladna i topla predjela, juhe i variva, salate, pohana, rolana, pržena i mljevena piletina, zapecena jela od piletine, kuhana i pirjana jela, jela s umacima, pecenke, punjena piletina, dijetalna, u tijestu te jela od pilecih iznutrica. Vecina njih ilustrirana je fotografijama, preciznim sastojcima te postupkom pripreme.

Oni koji svaki dan kuhaju bar jedan topli obrok za svoje ukucane, nemaju puno vremena za kreacije i inovacije. Meso se obicno priprema na nekoliko isprobanih nacina u kojima nema iznenadenja, jer svaka žena osim kuhanja mora obaviti niz ostalih kucnih poslova. U ovoj se kuharici nude novi nacini ne samo pripreme mesa, vec i kombinacije s ostalim namirnicama što u svakodnevici covjeku ne padaju na pamet.

Nisam ni znala da se od piletine, primjerice, mogu napraviti i Raffaello kuglice i da za to i nije potrebno puno vremena - pileca prsa, sir, kiseli krastavci i paprika te kikiriki i eto ti ukusnog i neobicnog obroka. Ili pileca juha sa šampinjonima u kojoj ce svi uživati, a vi se riješiti bijelog mesa koje mnogi ne vole. Izdvajam još i pilecu salatu za mlade domacice, koja, osim što je ukusna i prilicno se jednostavno pripravlja, omogucuje da se iskoriste svi viškovi iz hladnjaka.

Za one koji vole krilca, evo ih - s parmezanom, dovoljno ih je uvaljati u smjesu od nasjeckanog cešnjaka, peršina, mrvica, naribanog parmezana i mljevene paprike pa ispeci pola sata u pecnici na maslacu, a za one koji vole, tu je i recept za pohana krilca. U kuharici možete procitati kako se spravljaju pileci ražnjici u pivu, vrlo zanimljiva piletina s bademima, marinirano meso izrezano u filete te umoceno u tijesto od marinade, brašna, jaja i izrezanih badema nježno poprženo na ulju.

Od zapecenih jela izdvajam nekoliko vrsta musake, medene batke, paprikaš iz pecnice i slanu tortu napravljenu od prsa sa sirom, vrhnjem, jajima i povrcem, sve zapeceno u pecnici. Nude se i razlicite vrste paprikaša, u umaku od konjaka, rajcica, vrhnja, mileramu ili od žumanjaka.

Tko ne voli pilecu pecenku? Onu najobicniju, klasicnu, s krumpirima u pecnici, s malo ružmarina i kadulje, eventualno podlivenu s malo vina ili na kraju s vrhnjem. Kuharica nudi još pregršt drugih kombinacija pecenki: s gljivama i parmezanom, sa sezamom, limunom i maslinama, razlicitim povrcem ili na marokanski nacin s medom, bademima, rižom i mrkvom, cimetom, groždicama i karijem.

Ako niste znali, pile možete puniti sirom i lukom, kestenima, šampinjonima, jetricama pa cak i marelicama ili drugim mesom, sve to divno zapeceno i izrezano ne može biti loše. Tu su i razlicita tijesta - pite, peciva, lazanje, cannelloni, piletina u hrskavom tijestu. Jedino sam nekako skepticna prema dijetalnoj piletini, premda ponudeni recepti ne zvuce loše: pecena piletina s marelicama, u tabasco umaku, lagani pileci ražnjici, kineska piletina?

I, na kraju, zna se, iznutrice - jetrica na najrazlicitije nacine, od paštete do flambiranih jetrica. U bogatoj ponudi, svatko ce s ovom kuharicom doci na svoje.


Podijeli: Facebook Twiter