Zapeceni pileci zabatci u umaku od crnog vina, jabuka i kestena pravi je recept za ove dane i budite sigurni da ce se tražiti zabatak više!
Sastojci: 4 pileca zabatka, 200 g ocišcenih pecenih kestena, 100 g mrkve, 100 g korijena celera, 750 ml kokošje juhe, 200 ml crnog vina, 1 glavica luka, 2 žlice koncentrata rajcice, 2 lovorova lista, 1 jabuka, 1 žlica svinjske masti, pola žlicice majcine dušice, 2 žlicice, kukuruznog škroba, ulje, sol i papar.
Priprema: Povrce ocistimo, luk nasjeckamo, mrkvu i korijen celera narežemo na kockice, a jabuku na kriške. U tavu, na zagrijanu svinjsku mast, dodamo luk, mrkvicu, korijen celera, lovorov list, posolimo i pržimo na laganoj vatri dok povrce ne omekša.
Nakon tri, cetiri minute dodamo koncentrat rajcice, promiješamo i tako pripremljeno povrce rasporedimo po dnu vatrostalne posude.
U cistu tavu, na zagrijano ulje, stavimo pilece zabatke (kožom prema dolje), posolimo i kratko pržimo. Nakon dvije, tri minute zabatke okrenemo, posolimo, posipamo majcinom dušicom i pržimo još toliko.
U tavu s piletinom ulijemo crno vino, i kuhamo 7-8 minuta da vino napola ispari. Za to vrijeme u zdjelicu s juhom dodamo kukuruzni škrob i promiješamo.
Zatim pilece zabatke stavimo preko povrca u vatrostalnoj posudi, prelijemo ih kuhanim vinom, mješavinom juhe i kukuruznog škroba, dodamo kestene, kriške jabuke i sve zajedno stavimo peci u pecnicu, zagrijanu na 190°C, 30-ak minuta.