Pileće telence i Suha Yuha u staroj tiskari


Izložba radova pulskog umjetnika sa švicarskom adresom Nadana Rojnića Bjonda pod nazivom "Pileće telence ili teleće pilence" otvorena je sinoć u potkrovlju stare tiskare Muzeja suvremene umjetnosti Istre.

Bilo je to jednodnevno događanje tijekom kojeg je publika mogla pogledati Rojnićeve crteže, ali i poslušati koncert grupe Suha Yuha u kojem osim Bjonda na basu sviraju i Ivo Poderžaj (Žoambo Žoet Workestrao) na gitari i Dejan Gotal (KUD Idijoti, Fakofbolan) na bubnjevima.

Iako je bilo loše vrijeme, u staroj se tiskari okupila brojna ekipa koja Nadana i njegov rad poznaje već duže vrijeme. Rojnićevi crteži, unatoč malom formatu i naizgled jednostavnoj izvedbi, zapravo odišu veličinom i punoćom.

Te karikaturalno-stripovske vinjete često su proizvod verbalne dosjetke ili pak rezultat nespojivih i kontradiktornih elemenata, što u konačnici rezultira humorom.

Rojnićev humor je rijetko kada prvoloptaški (osim kada to crtež zahtijeva), a ponekad je i dosta gorak ili čak perverzan, što ga automatski čini zanimljivijim i promišljenijim.

Koncertni dio večeri bio je bučan i povrh svega eksperimentalan. Suha Yuha je projekt koji se oslanja na višegodišnje zajedničko iskustvo njegovih članova koji improviziraju na licu mjesta i stvaraju glazbu koja je zapravo "rad u tijeku".

Opisati glazbu Suhe Yuhe nije teško – dovoljno je prisjetiti se svih alternativnih žanrova i podžanrova koji su brušeni tijekom desetljeća provedenih u pulskim (ali ne samo) garažama na kakvim-takvim instrumentima i istrošenim kablovima – od munjevitog hc punka sve do jazz improvizacija.

Glazba Suhe Yuhe bila je stoga nepredvidljiva, a ponekad i neuhvatljiva, no i ovdje vrijedi stara pulska poslovica koja kaže: "Lako je bendu koji ima Gotala na bubnjevima…". (Napisao B. VINCEK, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter