Pilatov Sauvignon bijeli


Eligio Pilato je jedna od konstanti istarske vinske scene posebno s bijelim vinima. Malvazija, pinot bijeli i chardonnay su njegov adut već duži niz godina, a u zadnjih nekoliko godina kvalitetno se uzdiže i meni jako draga sorta sauvignon bijeli.

Sauvignoni inače traže malo hladnije krajeve te ozbiljnijih sauvignona u Istri nije bilo sve do berbe 2010. kada se pojavilo nekoliko jako dobrih. Pilato grožđe za svoj sauvignon dobiva iz vinograda jednog od svojih kooperanata u Brtonigli.

Vinograd je velik jedan hektar, nalazi se na crvenoj zemlji, a u tlu prevladava boksit. Pilato godišnje proizvede oko 3.500 boca tog sauvignona.

Danas vinarija ukupno pod kontrolom ima oko 17 hektara vinograda, a planiraju širenje do maksimalnih 20. Omjer sortimenta u Pilatovom podrumu je 70 posto bijelih i 30 posto crnih, od kojih dominiraju teran i cabernet sauvignon.

Vinarija ima moderan podrum kapaciteta 100.000 boca, a osim prisutnosti na širem domaćem tržištu, polako su se probili i na zahtjevna europska vinska borilišta kao što su Njemačka i Engleska.

Berba 2011., vrlo topla i suha, bila je krajem kolovoza, a nakon fermentacije vino je na finom talogu odležavalo do siječnja. Potom je išlo na odležavanje u inoks i onda je punjeno u bocu te je nakon tri mjeseca pušteno na tržište.

Vino krasi perfektna slamnatožuta boja s nijansama zelenog, kristalno je bistro i gusto jer se vrlo brzo zaustavlja u čaši, a i suze se niz stjenku spuštaju sporo i debele su. Miris je jako fin i ugodan te izražen. Osjeti se nota egzotičnog voća - ananasa, guave, pa mi dolazi imalo cvjetnih nota lavande ali i tipičnog zelenog sauvignonskog mirisa divlje šparuge ili lista pomidora.

Kod kušanja je više odgovarala šira čaša jer je u klasičnoj bio dosta zatvoren, tako da se počeo otvarati nakon desetak minuta. Vino je suho, toplo i djelomično mekano, djelomično svježe i ukusno, čak i lagano slano te vrlo ukusno. Ima jako tijelo te je djelomično uravnoteženo zbog viših alkohola koji ga krase, u ustima je kremasto i zaobljeno te ima dugu trajnost i finu kakvoću, harmonično je i u odličnoj formi.

U ovoj kondiciji može trajati još barem godinu do dvije uz pravilno skladištenje. Preporučam ga sljubiti ribom s žara, najbolje list. (Emil PERDEC)

Ime vina: Sauvignon bijeli

Godina berbe: 2011.

Proizvođač: Vina Pilato

Lokacija: Lašići, zapadna Istra

Temperatura serviranja: 10-12 stupnjeva Celzija

Gastro preporuka: list sa žara

Ocjena: 8,7/10

Cijena (mpc): 62 kn (Cicibela, Rovinj)


Podijeli: Facebook Twiter