Pilana na pola kapaciteta, ali ne posustaje


Iako Lanišćani strahuju da će pogon Ambalaže zbog poslovnih poteškoća staviti ključ u bravu, to se neće dogoditi, uvjeravaju nas u Hrvatskim šumama.

- Hrvatske šume neće zatvoriti Ambalažu. Doduše, teškoće u koje je zapala cijela drvna industrija u Hrvatskoj nisu zaobišle niti laniški pogon. Trenutačno se traže najbolja rješenja za optimizaciju proizvodnje i nastavak pozitivnog poslovanja, no zatvaranje nije jedna od opcija, odgovorila je na naše pitanje Ana Juričić Musa iz Odjela za odnose s javnošću Hrvatskih šuma.

- Ambalaža dijeli sudbinu drvne industrije, ali poteškoće nisu takvog obujma da bi mogle izazvati zatvaranje firme. Za sada je tvornica likvidna, redovno isplaćuje plaće i izvršava obveze prema svojim dobavljačima, potvrdio je i direktor Josip Janeš.

Laniška pilana, rekao je Janeš, najveća je takvog kapaciteta, a po tehnologiji najmodernija je u Istri. Samo u tehnologiju Hrvatske šume prethodnih su godina uložile više od 1,7 milijuna kuna, a uključujući sanaciju te opremanje zgrade, taj se iznos penje na oko pet milijuna kuna. Nabavljen je utovarivač i postavljena nova pilanska linija pa se kapacitet povećao te iznosi 12 tisuća kubika trupaca godišnje.

- Moglo bi se proizvesti dvostruko više nego što se trenutno proizvodi, no zbog recesije smanjena je potražnja za drvnom građom, što za građevinskom, što za robom koja ide u finalizaciju za proizvodnju namještaja, kaže Janeš. Teško se, međutim, oteti dojmu da se Ambalaža još uvijek nije uspjela dovoljno dobro pozicionirati na tržištu.

- Cilj nam je da Ambalaža postane istarska pilana, da kroz nju prođe sva drvna građa koja se doveze preko Učke i plasira na istarsko tržište. Preduvjeti za to postoje, pogon je smješten blizu državne granice, a prednost je blizina riječke i luke Bršica. Moglo bi se reći da je laniška pilana mali kotač drvne industrije u Istri jer svojim proizvodima opskrbljuje većinu drugih istarskih paletara, ističe Janeš. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter