Piknik za gastro osvježenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iskoristite suncane dane za piknik. Tržnice i ducani prepuni su raznog voca i povrca pa je sada savršeno vrijeme da eksperimentirate pripremajuci raznobojne, kreativne delicije. Što više boja, to više nutrijenata i vitamina. Svejedno je planirate li piknik ili roštilj, bitno je da unesete malo promjene.

Što pripremiti
U salate od krumpira ili tjestenine ubacite narezane crvene, zelene i žute paprike. Dodajte malene rajcice i na žaru popržene tikvice.

Osvježite salatu od piletine ili puretine dodajuci joj komadice nektarine ili breskve pa uživajte u svakom socnom  zalogaju. Na kombinaciju mesa i voca možda cete se trebati priviknuti, no ovi se okusi savršeno slažu.

Isprobajte egzoticno voce. Kupite mango ili napravite salatu od papaje. Ogulite je, nasjecite na kockice, malo posolite i zacinite acetom balsamicom ili dresingom od jogurta. Možete isprobati i kombinaciju nasjeckane papaje i vocnog jogurta.

Voli li vaša obitelj sendvice, i njih ucnite posebnijima. Kupite bolji kruh ili pecivo, primjerice ciabattu s nekim od okusa (lukom ili maslinama). U sendvice stavite omiljenu šunku, sir, svježu rajcicu i drugo povrce koje volite (salatu, krastavce, papriku...).



Ne zaboravite tekucinu
Djeca su osobito sklona dehidraciji kad se igraju na suncu. Voda je najbolja za žed, ali postoje i druge opcije koje ce pobijediti vrucinu i ujedno biti zanimljive. U mikseru smiješajte breskve, nektarine i još neko voce koje imate kod kuce, zajedno sa žlicom ili dvije soka od limuna. Ulijte u posudicu za spravljanje leda i zamrznite. Poslužujte u vodi umjesto obicnih kockica leda. Ili umetnite i cackalicu pa ce poslužiti kao mini sladoled (ledena lizaljka).

Zacinite obicnu limunadu sokom od jagoda ili brusnica. Slatka pica što je više moguce razrijedite vodom jer inace pojacavaju žed.

Povrtne piknik-pite
Ovo lagano jelo nije pita kakvu obicno zamišljate na spomen ove rijeci. Radi se o varijaciji punjenih tortilla, samo što se umjesto tortille može koristiti i obicno pecivo, ciabatta, tost...

Sastojci (za 2-3 osobe):
 
3 žlice balzamicnog octa ili octa od crvenog vina
2 žlice djevicanskog maslinovog ulja
1 šalica nasjeckanog svježeg bosiljka
1 manji patlidžan
2 manje tikvice
1 crvena paprika
1 crveni luk

1/3 šalice tekuceg jogurta
2 žlice majoneze s manje masnoca
1 žlica soka od limuna
1 žlica nasjeckanog svježeg bosiljka

Priprema:
1. Zagrijte pecinicu na 200 stupnjeva Celzija. U vatrostalnoj posudi izmiješajte ocat, ulje i bosiljak. Dodajte nasjeckano povrce i izmiješajte. Posudu stavite u pecnicu i s povremenim miješanjem kuhajte dok povrce ne omekša, nekih 30 minuta. Ako vam kombinacija s octom ne odgovara, izostavite ga. U tom slucaju povrce možete pripremiti i u tavi.

2. Zamiješajte sastojke za namaz od jogurta (jogurt, majoneza, sok od limuna, bosiljak).

3. Na tortille (pecivo, ciabattu, tost...) namažite namaz od jogurta. Na vrh stavite mješavinu povrca.


Podijeli: Facebook Twiter