Pijte mlijeko i jedite čokoladu - dobit ćete Nobela

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Narodi koji konzumiraju više mlijeka i mliječnih proizvoda po glavi stanovnika osvajaju više Nobelovih nagrada po istom kriteriju, objavljeno je u britanskom časopisu Practical Neurology.

Švedska, primjerice, ima 31,9 osvojenih Nobelovih nagrada na deset milijuna stanovnika. Kina na drugom kraju ljestvice ima samo 0,06 nagrada na deset milijuna stanovnika. U Švedskoj se po glavi stanovnika potroši 350 litara mlijeka na godinu, a u Kini samo 50 litara.

Sjedinjene Države su negdje u sredini. Imaju 10,7 Nobela na deset milijuna stanovnika i godišnju potrošnju 250 litara mlijeka po glavi stanovnika.

Autori istraživanja Sarah Linthwaite i Geraint N. Fuller iz kraljevske bolnice u Gloucesteru krenuli su istraživati povezanost između mlijeka i Nobelovih nagrada pošto su prošle godine pročitali istraživanje u kojem se povezuje konzumacija čokolade s brojem Nobelovih nagrada.

Iako su Linthwaite i Fuller pronašli poveznicu između konzumacije mlijeka i mliječnih proizvoda i broja Nobelovih laureata, njihova studija nije dokazala uzročno-posljedičnu vezu.

Umjesto toga, autori pretpostavljaju da je konzumacija mlijeka odraz odličnog obrazovnog sustava. Također, mlijeko je bogato vitaminom D koji može poboljšati funkcije mozga.

Zanimljivo, potrošnja čokolade ispala je nešto boljim pretkazateljem za osvajanje Nobela od mlijeka - loša vijest za roditelje diljem svijeta. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter